• Посилання скопійовано

Яким є строк давності для перевірок Держпраці та застосування відповідних штрафів

Держпраці збирається перевірити підприємство позапланово. Останній раз перевірка була п’ять років тому. За який період Держпраці може провести таку перевірку? Чи існують строки давності для перевірок та притягнення до адміністративної відповідальності у цій сфері?

Яким є строк давності для перевірок Держпраці та застосування відповідних штрафів

Ні, законодавством не встановлено строків давності на проведення перевірок органами Держ­праці. Тож підприємство можуть перевірити без обмеження строком за будь-який період його діяльності.

Як відомо, більшість документів, що стосуються трудових відносин, повинні зберігатися на підприємстві набагато довше, ніж усі інші.

Нормативно-правовим актом, який використовується усіма організаціями при визначенні строків зберігання документів, є Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.12 р. № 578/5 (далі – Перелік № 578/5). Указані у ньому строки є мінімальними, скорочувати їх не можна (п. 1.7 Переліку № 578/5).

Так, реєстраційні журнали з кадрових питань, трудові договори, особові картки працівників мають зберігатися протягом 75 років (п. 121, 492, 499 Переліку № 578/5). Отже, перевірити можуть навіть те, що відбувалося протягом усієї діяльності підприємства.

За порушення вимог законодавства про працю та охорону праці посадова особа підприємства притягується, зокрема, до адміністративної відповідальності (ст. 41 КУпАП). У такому разі адмінстягнення накладається (ст. 38 КУпАП):    

  • щодо разових порушень – протягом двох місяців із дня вчинення;    
  • триваючих порушень – не пізніше як через два місяці з дня їх виявлення.

На жаль, законодавство не містить визначення поняття «триваюче правопорушення», але з роз’яс­нень держорганів випливає, що таким є правопорушення, яке можна виявити в ході перевірки (воно має місце тоді, коли йде перевірка). Порушення законодавства про працю, як правило, є триваючими.

Тепер що стосується штрафів, передбачених ч. 2 ст. 265 КЗпП. Вони є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених гл. 27 Господарського кодексу (далі – ГК). Тому на них не поширюються строки давності, установлені ст. 250 ГК, – 6 місяців із дня виявлення порушення. Інших строків давності законодавством не передбачено.

Отже, у даному випадку за порушення норм КЗпП строку давності немає. Зверніть увагу: штрафи, які накладаються згідно зі ст. 265 КЗпП, запроваджено з 01.01.15 р. Отже, вони можуть застосовуватися лише до правопорушень, які вчинено після цієї дати, а також до триваючих правопорушень, здійснених до 01.01.15 р. (лист Держпраці від 04.01.17 р. № 57/4.1/4.1-ДП-17).

***

Про види штрафів, які діють у 2017 році, читайте тут>> 

Кого перевірить Держпраці у 2017 році: плани перевірок для усіх областей>> 

4 етапи перевірок інспекторами Держпраці >>

Як інспектори праці проводитимуть перевірки: оприлюднено порядки>>

Перевірки Держпраці: що потрібно знати>>

 

Джерело: Утека

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»