• Посилання скопійовано

Відеофіксація під час перевірок Держпродспоживслужби: зміни з 4 квітня

«Якщо хтось з інспекторів під час перевірок буде «гратися» з законом – вмить стане «зіркою Ютуба», - заявив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа

Відеофіксація під час перевірок Держпродспоживслужби: зміни з 4 квітня

З 1 січня 2018 року відповідно до наказу Держпродспоживслужби від 20.12.2017 р. №1207 «Про впровадження процедури відеофіксації» на всій території України всі заходи державного контролю (нагляду) повинні супроводжуватися відеофіксацією. Крім того, з 4 квітня поточного року набирає чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» (№ 2042), який дає право здійснювати відеофіксацію не тільки інспектору, а і самому господарюючому суб’єкту.

«Тому, якщо хтось із інспекторів під час перевірок буде «гратися» з законом – вмить стане «зіркою» Ютуба», - заявив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час прямого ефіру на радіо «Голос столиці».

За його словами, це також спростить вжиття заходів дисциплінарного впливу до таких осіб.

Володимир Лапа зауважив, така норма дозволяє у випадку суперечки мати неупереджені докази та уникнути необ’єктивності і за необхідності довести неправомірність дій інспектора або порушення вимог законодавства підприємцем.

Також він наголосив, що впровадження процедури відеофіксації значно знижує корупційні ризики: «Є три принципи боротьби з корупцією: прозоре регулювання, достойні зарплати та незворотність покарання. Наразі створено достатньо антикорупційних органів, є певний прогрес із рівнем зарплат. Крім того, в плані регулювання ми зараз працюємо над удосконаленням всіх процесів своєї діяльності і усуваємо ті моменти, які можуть бути корупційно місткими. Зокрема, ми розраховуємо, що при запровадженні відеофіксації перевірок такі чинники будуть нівельовані».

Водночас, за його словами, відеофіксація слугуватиме також і підтвердженням порушень законодавства господарюючими суб’єктами та загалом зробить процес перевірок більш прозорим.

Нагадаємо, Держпродспоживслужба минулого року реалізовувала пілотний проект із проведенням відеофіксації заходів державного контролю (нагляду) та нагляду. Пілотний проект впроваджувався з 15.03.2017 р. відповідно до наказу Голови Держпродспоживслужби від 15.03.2017 р. №166 на базі головних управлінь Держпродспоживслужби в м. Києві та Київської області. Проект реалізовувався на виконання пункту 18 Заходів щодо запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 р. №803-р передбачено впровадження процедури відеофіксації під час здійснення працівниками Держпродспоживслужби заходів державного контролю (нагляду).

***

Читайте також:

Держпраці, ДФС та ще 22 контролюючі органи зможуть приходити на перевірки у 2018 році.

Кого перевірить Держпродспоживслужба у 2018 році: план перевірок.

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»