• Посилання скопійовано

Як Держпраці, Пенсійний фонд та ДФС будуть боротися з незадекларованою працею

На спільній нараді Держпраці, ПФУ та ДФСУ обговорили проблему незадекларованої праці в Україні, визначили дієві механізми з виявлення неоформлених працівників та впровадження ризик-орієнтованого та аналітичного підходу у здійсненні інспекційних відвідувань інспекторами з праці та органами місцевого самоврядування

Як Держпраці, Пенсійний фонд та ДФС будуть боротися з незадекларованою працею

23 березня 2018 року відбулася спільна нарада Держпраці, Пенсійного фонду та Державної фіскальної служби на тему подолання незадекларованої праці в Україні, визначення дієвих механізмів з виявлення неоформлених працівників та впровадження ризик-орієнтованого та аналітичного підходу у здійсненні інспекційних відвідувань інспекторами праці та органів місцевого самоврядування.

 

Основні тези за підсумками наради:

1) На сьогодні створено всі необхідні законодавчі та методичні основи, розроблені відповідні інструменти для здійснення спільної ефективної діяльності органів Держпраці, Пенсійного фонду та ДФС щодо виявлення незадекларованої праці.

«Український працівник повинен мати належний соціальний захист, гарантований державою, безпечні і здорові умови праці, достойну заробітну плату, що зумовлює соціальну стабільність в країні. Пріоритетне завдання на 2018 рік – легалізувати трудові відносини та зайнятість, і до цього питання насамперед має бути інтелектуальний, аналітичний підхід», – зазначила перший заступник Міністра соціальної політики України Ольга Крентовська.

Також вона наголосила на тому, що мільйони людей в Україні працюють в тіні і отримують зарплати в конвертах. Тому перед Держпраці, зокрема, стоять завдання виявлення незадекларованої праці, оперативне реагування на порушення трудових прав працівників.

 

2) Незадекларована праця порушує права громадян і завдання Держпраці – не допустити цього, здійснювати постійний моніторинг, оперативно реагувати на скарги, що надходять від громадян, права яких порушуються.

На цьому акцентував увагу Голова Держпраці Роман Чернега: «Люди змушені виїжджати за кордон, шукаючи більших заробітних плат, кращого життя, а це відтік трудового та інтелектуального потенціалу України. Так, нелегальна праця створює недобросовісну конкуренцію, призводить до економічних втрат для держави. Незадекларована праця – це соціальне зло, яке необхідно якісно та ефективно долати».

Голова Держпраці, звертаючись до інспекторів праці, акцентував на усвідомленні соціальної важливості вирішення проблеми та відповідальності в роботі, адже загальнодержавний успіх у подоланні тіньової зайнятості залежить безпосередньо від роботи кожного інспектора праці.

 

3) Надалі є необхідність проводити спільні наради і заходи органів Держпраці, Пенсійного фонду та ДФС, обміну інформацією, створення спільної  інформаційної бази задля ефективного здійснення  функцій, які на них покладає держава.

На цьому наголосив Олексій Зарудний, голова правління Пенсійного фонду України.

 

Окрім того, на нараді Директор департаменту з питань праці Держпраці Ігор Дегнера озвучив підсумки роботи інспекторів праці за 2017 рік щодо виявлення неоформлених працівників та окреслив пріоритетні цьогорічні завдання як в контексті подолання незадекларованої праці, так і виявлення інших порушень трудового законодавства.

Надія Юрченко, заступник начальника управління – начальник відділу контрольно-перевірочної роботи Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ, презентувала механізми виявлення неоформлених працівників органами ДФС та озвучила проблемні питання, з якими стикаються фахівці під час інспекційних заходів.

На нараді також обговорили завдання соціальних партнерів в питанні забезпечення гідних умов праці та соціального захисту працівників, практичні аспекти здійснення заходів щодо легалізації трудових відносин та заробітної плати. Акцентовано увагу на взаємодії органів Держпраці, Пенсійного фонду України, Державної фіскальної служби, місцевого самоврядування та соціальними партнерами з питань легалізації трудових відносин.

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»