• Посилання скопійовано

Планові перевірки Державною службою з надзвичайних ситуацій – за старими чи новими критеріями?

У Держрегуляторній службі вважають, що планові перевірки можуть проводитись у випадку, коли суб’єкти господарювання відносяться до групи з високим ризиком і за старими, і за новими Критеріями ризику

Планові перевірки Державною службою з надзвичайних ситуацій –  за старими чи новими критеріями?

У Державній регуляторній службі України роз’яснили спірні питання щодо планових перевірок Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Так, на момент формування Плану комплексних перевірок на 2018 рік та Річного плану здійснення заходів держнагляду (контролю) ДСНС були чинними старі Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки (про ці критерії тут). У цей план потрапило багато підприємств зі статусом високого ступеня ризику.

Як повідомляють у Держрегуляторній службі, критерії ризику були переглянуті. Таким чином, на сьогодні до групи високого ризику потрапляє менше суб’єктів господарювання. Багато з тих суб’єктів, які раніше вважалися з високим ступенем ризику, тепер вже стали з середнім чи малим ступенем ризику. Однак у Плані комплексних перевірок на 2018 рік вони все ще фігурують як об’єкти з високим ступенем ризику.

Згідно з постановою КМУ від 18.12.2017 р. №1104 ДСНС частково була виведена з-під дії мораторію (про це тут). Але, як зауважують у ДРСУ, відносно не всіх планових перевірок, а лише щодо:

  • закладів оздоровлення та відпочинку дітей,
  • інтернатних закладів,
  • закладів дошкільної освіти, загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, спеціалізованої освіти,
  • суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику (у тому числі об’єктів паливно-енергетичного, військово-промислового комплексів, об’єктів підвищеної небезпеки, хімічно-небезпечних об’єктів та об’єктів висотного будівництва).

 

Якими критеріями потрібно керуватися – новими чи старими? Позиція ДРСУ

Оскільки Постанова №1104 (набрала чинності 23.02.2018 р.) прийнята вже після затвердження нових Критеріїв ризику, то планові перевірки можуть проводитись у випадку, коли суб’єкти господарювання відносяться до групи з високим ризиком і за старими, і за новими Критеріями ризику.

Отже, фахівці ДРС вважають, що планові перевірки можуть проводитись у випадку, коли суб’єкти господарювання відносяться до групи з високим ризиком  і за старими, і за новими Критеріями ризику.

 

Що робити підприємцю?

1) Перевірити до якого ступеню ризику відноситься його підприємство за новими критеріями ризику, затвердженими постановою КМУ від 27.12.2017 №1043, які набрали чинності з 29.12.2017 року.

2) Якщо за новими Критеріями госпсуб’єкт не належить до високого ступеню ризику, але у Плані комплексних перевірок на 2018 рік передбачена планова перевірка його підприємства, то він має право не допускати перевірку. Адже на нього розповсюджується мораторій.

3) Щоб убезпечити себе від помилки, ДРС та ДСНС рекомендує суб’єктам господарювання звернутися із запитом до ДСНС з проханням надати індивідуальне роз’яснення до якого ступеня ризику відноситься підприємство.

Звертатись можна засобами електронного зв’язку на електронні поштові скриньки mev@mgs.gov.ua та dpn.dppb@mns.gov.ua, а у нагальних випадках –  телефоном на номери +380 (44) 585.6848 (Морщ Євген Володимирович) або +380 (44) 585.6818 (Тимошенко Олег Володимирович).

Відповідь ДСНС буде підтверджуючим документом, який засвідчуватиме, до якого ступеня критеріїв ризику відноситься суб’єкт господарювання та чи може бути проведена перевірка.

Якщо після отримання роз’яснень ДСНС у суб’єкта господарювання залишаються сумніви щодо дотримання органом державного нагляду (контролю) вимог чинного законодавства, суб’єкти господарювання можуть звернутися за роз’ясненнями до Державної регуляторної служби України. Такі звернення приймаються на електронну поштову скриньку 23022018@drs.gov.ua.

Повний текст роз’яснення читайте тут>>

Плани перевірок на 2018 рік інших держорганів дивіться у довіднику>>

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»