• Посилання скопійовано

Довідка про відсутність заборгованості: як отримати?

Податківці навели правила оформлення запиту, щоб вони не відмовили в отриманні довідки

Довідка про відсутність заборгованості: як отримати?

ДФСУ розповідає, що відсутність боргів перед бюджетом та прозоре ведення бізнесу – давно стали трендом для більшості українських підприємств. Адже успішна та ефективна співпраця з компаньйонами, участь у тендерах публічних закупівель, отримання бюджетного фінансування, тощо, практично  неможливі для тих, хто не сплачуєш свої податкові зобов’язання.

Тому, довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи – є, фактично, перепусткою для успішної роботи підприємств. Адже за наявності боргів перед державою – така довідка не надається.

З часу запровадження державної політики у сфері надання адміністративних послуг, ДФСУ здійснено низку важливих кроків у напрямі оптимізації своєї роботи, зокрема, щодо розширення опцій електронних сервісів. Відтак, отримати довідку про відсутність податкового боргу платникам стало можливо в електронній формі просто зі свого електронного кабінету. Говорити про те, що це  дозволяє отримати інформацію про стан розрахунків із бюджетом в режимі реального часу, оперативно, економлячи час та ресурси, а відтак, забезпечити ефективне середовище для ведення господарської діяльності – банально. Але це – факт.

Механізм подачі заявки про надання довідки через приватну частину «Електронного кабінету», з використанням ЕЦП будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів, визначено «Порядком надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи» (Порядок №733).

Щоденно, команда Офісу відмічає позитивну динаміку активності отримання довідок про відсутність заборгованості саме в електронній формі.

Проте, не буває і без відмов. І мова не лише про наявність податкового боргу, який  є підставою для відмови контролюючих органів у наданні довідки. Причина досить проста – формальні помилки, які допускають платники податків під час заповнення заяви.

Найпоширенішою помилкою, що допускається під час складання запиту, є – невідповідність посилання на нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів.

Наприклад, платники посилаються на Порядок №733, який лише регламентує процес розгляду заявки та надання довідки, а не є підставою для її видачі, тощо.

Тому, аби уникнути непорозумінь або відмов у наданні довідки про відсутність заборгованості, Офіс великих платників наголошує про необхідність посилання на нормативно-правовий акт, згідно з яким таку довідку необхідно надати до контрагента. Перелік таких актів можна знайти тут.

Також, варто зазначити, що за потреби застосування паперової форми довідки у конкретних умовах ведення господарської діяльності, довідку про відсутність заборгованості платниками, які обслуговуються в Офісі великих платників, можна отримати в будь-якому нашому відокремленому структурному підрозділі.

І пам’ятайте, у разі виникнення проблемних запитань, команда Офісу завжди готова надати будь-які роз’яснення щодо отримання довідки  та прийти на допомогу.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»