• Посилання скопійовано

УВАГА! Затверджено новий порядок перевірок Держпраці

21 серпня Кабмін затвердив нові порядки здійснення державного контролю (нагляду) за додержанням законодавства про працю

УВАГА! Затверджено новий порядок перевірок Держпраці

Держпраці повідомила, що 21 серпня 2019 року Прем’єр-міністр України на засіданні Уряду підтримав новий порядок проведення перевірок Держпраці.

Як зауважують фахівці Держпраці у Рівненській області, йдеться про постанову КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». Нею затверджено:

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;
  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Ця постанова відновлює право органів місцевого самоврядування здійснювати контроль за працею з питань:

  • своєчасного та у повному обсязі оплати праці;
  • дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;
  • оформлення трудових відносин.

Поки що текст постанови не оприлюднений. Остання версія проекту (від 08.08.2019 р.) була оприлюднена Держпраці тутПро появу остаточного тексту постанови повідомимо додатково та ретельно проаналізуємо нові порядки. Стежте за оновленням новин!

Про проект цього документа ми писали тут. Так, за пояснювальною запискою до нього, Держпраці при розробленні порядків врахувала застереження об’єктів контролю щодо незастосування заходів до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності у разі виконання вимог припису. А саме: усунення виявлених під час інспекційного відвідування або невиїзного інспектування порушень, у т.ч. за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці (що визначалось Постановою №295), окрім виявленого порушення за використання праці неоформлених працівників, оскільки застосування фінансових санкцій у таких випадках призводило до накладення штрафів у розмірі значно більшому, ніж сума, яка потрібна на усунення такого порушення. 

Тобто інспектори з праці не будуть притягати до відповідальності роботодавців у разі виконання вимог припису.

Нагадаємо, що Порядки проведення виїзних перевірок та інспекційних відвідувань Держпраці були затверджені постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295 «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Проте 14 травня 2019 року Шостий апеляційний адмінсуд м. Києва своїм рішенням скасував постанову №295. Більше про це читайте тут.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»