• Посилання скопійовано

З 2021 року ІПК більше не захищатиме платника податків від штрафів

З 1 січня 2021 року надана платнику індивідуальна податкова консультація більше не захищатиме його від притягнення до відповідальності. З норм ПКУ буде вилучено абзаци 1-2 п. 53.1

З 2021 року ІПК більше не захищатиме платника податків від штрафів

ДПС у м. Києві повідомляє, що 23 травня 2020 року набрав чинності Закон №466-IX, яким було внесено зміни  зокрема до гл. 3 «Податкові консультації».

Тепер у Податковому Кодексі (далі ПК) чітко зазначено, що контролюючі органи надають безоплатно індивідуальні податкові консультації (далі – ІПК) з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства платникам податків за їх зверненням  у паперовій або електронній формі.

До змін, внесених Законом №466 звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації приймались виключно в  письмовій формі.

Запит на отримання ІПК в електронній формі необхідно завіряти кваліфікованим електронним підписом. Вибір, у якій формі отримати ІПК, залишається за платником податків, а юридична сила ІПК, наданої в паперовій або електронній формі, – однакова.

Строк на надання платникові податків ІПК становитиме, як і зараз, 25 календарних днів (далі – к. д.). Але продовжити строк для відповіді можна буде на 15 к. д. (до змін – на 10 к. д.). Тобто максимальний строк, протягом якого платник податків отримає відповідь від ДПС, тепер дорівнюватиме 40 к. д.

Крім того, з 1 січня наступного року надана платнику індивідуальна податкова консультація більше не захищатиме його від притягнення до відповідальності – Закон № 466 указаною датою виключає з ПКУ абзаци 1-2 п. 53.1.

 

Від редакції: зміни, що ми маємо щодо ІПК та їх подальшого використання, виглядають дуже безперспективними. 

По-перше, жодна ІПК не може містити тлумачення норм – це ВИКЛЮЧНА прерогатива судів.

По-друге, безперспективність полягає у тому, що всі видані ІПК та внесені до «ЗІР» станом на 01.01.2021 р – матимуть статус «до відома». 

Адже, якщо раніше ми їх могли використовували як доказ в суді, то тепер - сама ж податкова під час розгляду заперечень та скарг буде вирішувати, правильно вона прийняла ІПК чи ні, чи можуть висновки в ІПК враховуватись як підстава для звільнення від відповідальності чи ні, і т.п. 

При цьому ІПК має пред'являтись під час перевірки. Інакше суди можуть їх просто не враховувати при винесенні рішення. 

Чому це станеться? Тому що, як вище зазначили податківці, з 01.01.2021 р. з ПКУ зникне норма, яка наголошувала, що платник податків, який діяв за отриманою ним ІПК, звільняється від відповідальності (в тому числі, від штрафів та/або пені). 

Натомість наявність такої ІПК стане лише обставиною, яка доводить відсутність вини платника податків у скоєнні податкового правопорушення (пп. 112.8.2 ПКУ). А враховувати таку обставину чи ні, вирішуватимуть податківці або суд, якщо платник податків, незадоволений рішенням податківців, до нього звернеться. 

Було б добре, якщо б наявність підпункту 112.8.2 ПКУ (про який у наведеному роз'ясненні податківці, очевидно, "забули") звільняла платників податків від відповідальності, як і раніше. Тобто, було б достатньо показати отриману ІПК  при перевірці, і податківці не застосовували б штрафи та пеню. 

Але практика покаже!

 

UPD_12.06.2020

За новою позицію ДПС, з 1 січня 2021 року надана платнику індивідуальна податкова консультація буде й далі захищати його від притягнення до відповідальності.

Зауважимо, що прямої норми в ПКУ не буде. 

Позиція ДПС.

***

Читайте такожПодаткові перевірки та адміністрування податків: що змінив Закон №466

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»