• Посилання скопійовано

Нова форма податкового повідомлення-рішення діятиме з 29 листопада!

Мінфін затвердив зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень рішень платникам податків. Зокрема, його доповнено новим додатком 31 «Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ»

Нова форма податкового повідомлення-рішення діятиме з 29 листопада!

Мінфін наказом від 25.08.2022 р. №258 затвердив зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків. Щоправда, згодом наказом від 14.09.2022 р. №289 ще трішки підкоригував цей Порядок.

Обидва накази наберуть чинності через 60 днів з дня офіційного опублікування. Вони були опубліковані в Офіційному віснику України, 2022, №76 (30.09.2022). Отже, нова форма ППР запрацює з 29 листопада 2022 року

Обидва накази наберуть чинності через 60 днів з дня офіційного опублікування (станом на 20.09.2022 р. не опубліковані).

 

Чому вносять зміни?

Порядок приводиться у відповідність до Закону України від 30.11.2021 р. №1914-IX.

Нагадаємо, що ним передбачено  впровадження для фізичних осіб (крім ФОП) – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, визначення загального мінімального податкового зобов’язання контролюючим органом. Мінімальне податкове зобов’язання обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування.

Податкове повідомлення-рішення на суму позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів,  пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю на земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, надсилається (вручається) платнику податку до 1 липня року, наступного за звітним, з детальним розрахунком податкового зобов’язання з ПДФО. Більше ми розповідали свого часу у статті від редакції.

Зазначені новації потребували внесення змін до Порядку, що й зробив Мінфін.

 

Що саме змінюється?

Порядок доповнено новим додатком 31 "Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ".

Уточнено, що це ППР складається для платників податків – фізичних осіб, якщо відповідно до законодавства контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов’язання з позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів для фізичних осіб – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства (додаток 31).

Надсилається (вручається) воно платнику податків у терміни, встановлені ПКУ для визначення загального мінімального податкового зобов’язання фізичним особам - власникам, орендарям, користувачам на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»