• Посилання скопійовано

В яких випадках проводяться позапланові перевірки з питань ТЦУ?

Податківці навели перелік підстав для проведення документальних позапланових перевірок з питань ТЦУ та міжнародного оподаткування

В яких випадках проводяться позапланові перевірки з питань ТЦУ?

ДПС у Львівській області інформує, що розширено перелік підстав для проведення документальних позапланових перевірок.  

Так, з 24.11.2022 до таких підстав включено підстави, зокрема, з питань трансфертного ціноутворення (далі – ТЦ) та міжнародного оподаткування. 

У частині контролю за трансфертним ціноутворенням відновлено позапланові документальні перевірки з таких підстав: 

  • не подано в установлений законом строк податкову декларацію, розрахунки, звітність для податкового контролю за ТЦ; 
  • у разі отримання документально підтвердженої інформації та даних, що свідчать про невідповідність умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» та/або встановлення невідповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки»; 
  • неподання платником податків або подання з порушенням вимог ПКУ звіту про контрольовані операції та/або документації з ТЦ або у разі встановлення порушень під час моніторингу такого звіту або документації;
  • отримано звіт про контрольовані операції, надісланий платником податків відповідно до п. 39.4 ПКУ. У такому випадку перевірка проводиться виключно з питань контролю ТЦ. 

У частині контролю за міжнародною діяльністю передбачено такі підстави для проведення позапланових документальних перевірок: 

  • з питань оподаткування юридичними особами або іншими нерезидентами, які здійснюють господарську діяльність через постійне представництво на території України, доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України; 
  • нерезидентів (представництв нерезидентів); 
  • у разі отримання інформації, що свідчить про ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік. 

Крім вже вказаних, є підстави, які застосовуються, зокрема, завдяки обміну податковою інформацією з компетентними органами зарубіжних країн, зокрема: 

  • якщо після проведення документальної планової перевірки або документальної позапланової перевірки отримано інформацію та/або документи від іноземних державних органів, які стосуються питань, що були охоплені під час попередніх перевірок платника податків та свідчать про порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи. Така перевірка проводиться виключно щодо питань, що стали підставою для проведення такої перевірки; 
  • у разі отримання інформації, що свідчить про ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік. 

Вищезазначені перевірки проводяться за наявності безпечного доступу, допуску до відповідних територій, приміщень, документів платників податків та іншого. 

Нагадуємо, що в разі відсутності можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок щодо дотримання термінів сплати податків і зборів, подання звітності та/або документів (повідомлень), зокрема передбачених ст. 39 і ст. 39-2 ПКУ, п. 46.2 ПКУ, платники податків звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»