• Посилання скопійовано

УВАГА! Скасування мораторію на всі перевірки ДПС з 1 жовтня: зареєстровано законопроєкт

За зареєстрованим законопроєктом №10016, з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення планових та позапланових перевірок ДПС, проведення яких було заборонено до припинення воєнного стану. Вже зʼявився текст законопроєкту

УВАГА! Скасування мораторію на всі перевірки ДПС з 1 жовтня: зареєстровано законопроєкт

Ми вже вказували, що через залишення з 1 серпня 2023 року часткового «воєнного» мораторію на перевірки ДПС існує проблема із Законом №3219 та меморандумом з МВФ.

Так, у МВФ не зараховують виконання структурного маяка, оскільки в останній момент відбулася зміна редакції тексту закону, яку ніхто не погодив з МВФ, у частині обмеження перевірок.

І ось 5 вересня КМУ схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». Законопроєктом пропонується внести зміни до Податкового кодексу та ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування». Про це повідомив Тарас Мельничук у своєму Телеграм-каналі.

Ними передбачено, що з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, проведення яких було заборонено до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.

Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності безпечних умов для їх проведення.

UPD від 06/09/2023

Уряд вже зареєстрував законопроєкт у ВРУ - це законопроєкт №10016. З текстом проєкту можна ознаоймитися тут, а з його аналізом від нашого юриста -  тут. Коротко наведемо деталі:

1. Законопроєкт спрямований на виконання Україною в повному обсязі зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08 грудня 2022 року в частині обмеження дії мораторію на проведення податкових перевірок.

2. Проєктом Закону передбачено внесення змін до Податкового кодексу України та ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими пропонується відновити проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, проведення яких було заборонено до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності безпечних умов для їх проведення, передбачених підпунктом 69.2-1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

І ще. Депутат Железняк наголосив, що з голосами на підтримку скасування мораторію - біда. Наразі ніхто з нардепів голосувати не збирається. Але подивимося, як проходитиме голосування за законопроєкт вже у залі. Про це ми писали тут.

***

Читайте також:

Повернення планових перевірок ДПС з 1 жовтня: чого чекати бізнесу?

 

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»