• Посилання скопійовано

Готуємося! ВРУ прийняла у І читанні скасування мораторію на перевірки ДПС

ВРУ прийняла поки за основу законопроєкт 10016-д. Він містить розширені критерії відбору платників податків для планових перевірок з 1 листопада 2023 року до кінця 2024 року. Фізосіб-"єдинників" І та ІІ груп перевірки ДПС поки не торкнуться

Готуємося! ВРУ прийняла у І читанні скасування мораторію на перевірки ДПС

17 жовтня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №10016-д. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі. Нагадаємо, що саме цим законопроєктом передбачено відновлення планових перевірок ДПС для більшості платників.

Докладно про це ми розповідали тут

Згідно тексту розширюється перелік проведення документальних планових податкових перевірок з 1 листопада. Железняк вважає, що ця дата скоріш за все буде ще змінена. 

Він підкреслив, що текст законопроєкту довго обговорювали з партнерами і вийшли на відповідний компроміс. За ним розширені критерії відбору платників податків для планових перевірок з 1 листопада 2023 року до кінця 2024 року.

Нагадаємо, що за текстом законопроєкту №10016-д пропонується передбачити, що з 1 листопада 2023 року по 31 грудня 2024 року включно, до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно:

1) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;

4) нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва нерезидента, високого ступеня ризику;

5) інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;
  • рівень сплати податку на додану вартість на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі . Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загальних обсягів постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток становить не менше 50 відсотків рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у 2 рази;
  • загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше відсотків суми загального річного доходу, задекларованого у такій декларації, за умови що сума загального річного доходу, отриманого від провадження підприємницької діяльності, становить 10 мільйонів гривень і більше;
  • нарахування та/або виплата податковим агентом – юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати по підприємствах відповідної галузі у відповідному регіоні.

Окремо нардеп зауважив, що не повертаються перевірки для:

  • фізосіб-"єдинників" першої та другої групи;
  • підприємств  на окупованих територіях або територіях де йдуть бойові дії.

І насамкінець, Железняк вказав, що всі перевірки, які були відкриті Законом №3219 з серпня 2023 року: табак, паливо, алкоголь, гральний бізнес та фінансові послуги, залишаються у пріоритеті. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»