• Посилання скопійовано

Суди повинні розглядати всі позови про не прийняті податківцями декларації

ВАСУ зазначив, що відмова податкового органу у прийманні декларації може бути предметом розгляду в адмінсудах, оскільки вона призводить до виникнення юридичних наслідків для платника податків у вигляді штрафу, і роз’яснив особливості такої процедури.

Відповідачем у разі судового оскарження відмови податкового органу у прийманні податкової декларації є податковий орган, що надіслав відповідне повідомлення про відмову.

Задоволення судом позовних вимог щодо визнання протиправною відмови прийняти податкову декларацію означає, що відповідне рішення не призвело до будь-яких правових наслідків, а податкова декларація є поданою своєчасно. Тож у цьому випадку обов’язок платника податків щодо своєчасного подання податкової декларації вважається виконаним належним чином, а його порушені права повністю відновленими.

Вимоги про зобов’язання податкового органу прийняти податкову декларацію, про визнання протиправними рішень, дій, бездіяльності податкового органу, про визнання поданої декларації податковою звітністю, про визнання податкової декларації поданою слід розглядати як вимогу про визнання протиправною відмови у прийманні податкової декларації, поданої платником податків на певну дату.

Суди повинні розглянути питання протиправності відмови у прийманні податкової декларації незважаючи на те, в якій словесній формі сформульовано позовні вимоги позивача, якщо зі змісту таких вимог випливає, що вони спрямовані на відновлення прав платника податків, порушених внаслідок такої відмови.

У зв’язку з цим суд не має підстав для відмови у позові платнику податків або відмови у відкритті провадження (закриття провадження) у випадку, якщо такий платник інакше сформулював позовні вимоги, предметом яких є протиправність відмови у прийманні податкової декларації (лист від 15.06.2012 р. №1503/12/13-12).

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»