• Посилання скопійовано

Усі трудові спори - без сплати судового збору: законопроект

Зареєстровано законопроект, яким пропонується звільнити позивачів від сплати судового збору за всіма трудовими спорами (а не тільки у справах про стягнення зарплати та поновлення на роботі, як є зараз)

Усі трудові спори - без сплати судового збору: законопроект

8 вересня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №5094 "Про внесення змін до статті 5 Закону України "Про судовий збір" (щодо звільнення від сплати судового збору при розгляді трудових спорів). Автором законопроекту є нардеп О. Дроздик ("Народний фронт").

Як відомо, у зв’язку із прийняттям Закону № 484-VIII істотно змінено перелік суб’єктів, які відповідно до статті 5 Закону України «Про судовий збір» звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи у суді. Більше тут >>

Зокрема, як зазначено у пояснювальный записці, скорочено пільгову категорію справ, за якими позивачі звільнялись від сплати судового збору. "Якщо раніше судовий розгляд трудових спорів, що виникали між працівником і роботодавцем, здійснювався без  сплати судового збору, то з прийняттям Закону № 484  від сплати судового збору звільняються лише справи про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати", - йдеться у записці.

Автор законопроекту №5094 вважає, що наслідком прийняття Закону № 484-VIII працівника позбавлено права в судовому порядку захистити свої права у разі виникнення спору з інших трудових відносин (наприклад, у разі притягнення його до дисциплінарної або матеріальної відповідальності, встановлення випробувального строку, безпідставного переведення на іншу роботу, доручення виконання роботи, не передбаченої трудовим договором, тощо).

"Сплата значної суми судового збору є  непосильним тягарем для працівників в умовах зниження реальної заробітної плати, збільшення плати за комунальні платежі, вони фактично не мають можливості його сплатити. Наслідком цього працівники позбавлені  можливості захисти свої трудові права та  реалізувати своє конституційне  право на судовий захист", - зазначено у пояснювальній записці.

З огляду на це, законопроектом пропонується звільнити від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях позивачів  у всіх справах щодо трудових спорів, що виникають між працівником і роботодавцем (а не тільки у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, як є тепер).

***

Які ставки судового збору діють у 2016 році, у якому випадку такий збір взагалі не справляється та для кого передбачені пільги при його сплаті, - про все це читайте в довіднику на порталі ДК>>>

Усі новини на тему>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»