• Посилання скопійовано

Внаслідок одного судового рішення позапланові перевірки прийдуть на понад 900 підприємств (+повний перелік)

1 серпня 2016 року Солом'янський районний суд Києва прийняв рішення по справі №760/6919/16-к, яким 79 підприємств було визнано такими, що мають ознаки фіктивності. Тим же рішенням, в рамках кримінального провадження, суд призначив провести позапланову документальну перевірку 953 підприємств і фізосіб. Чому так сталось, що це означає та чого чекати підприємствам, які потрапили до переліку – читайте нижче

Внаслідок одного судового рішення позапланові перевірки прийдуть на понад 900 підприємств (+повний перелік)

Про що йдеться у рішенні суду?

Слідчим з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ДФС у Київській області було подане клопотання щодо призначення позапланової документальної перевірки 953 підприємств і фізичних осіб. І суд задовольнив це клопотання. 
Тож прямо зараз радимо перевірити, чи раптом немає в даному переліку вашого підприємства, або вашого контрагента.

 

Перелік підприємств, щодо яких прийнято рішення про призначення позапланової документальної перевірки

 

На підставі чого судом було прийняте таке рішення?

Тому що досудовим розслідуванням по одному з кримінальних проваджень було виявлено низку підприємств з ознаками фіктивності. Ми нарахували їх аж 79 (повний перелік дивіться тут). Слідчі говорять про такі ознаки:

  • відсутність підприємств у списку за місцем знаходження, 
  • відсутність офісних та складських приміщень, 
  • розбіжності в номенклатурі товарів, робіт, послуг (придбаних, а потім проданих) як результат аналізу реєстру податкових накладних, 
  • посадові особи заявили, що не мають відношення до діяльності даних підприємств.

 

Перелік підприємств, у яких слідчі виявили ознаки фіктивності

 

Чого чекати контрагентам таких «фіктивних» підприємств?

Документальної позапланової перевірки, на підставі п. 78.1.11 ПКУ з врахуванням строків, встановлених п. 82.2 ПКУ.

 

Що це означатиме на практиці?

За результатами проведеної позапланової документальної перевірки буде складено акт. У цьому акті органи ДФС наведуть висновки, якими не визнають такими, що дійсно відбулись вчинені господарські операції з «фіктивними» підприємствами. 

Внаслідок цього підприємства з переліку можуть бути позбавлені права на податковий кредит та податкові витрати за період 2014-2016 рр. (а з 2015 року — збільшиться фінансовий результат до оподаткування). Про це будуть прийняті податкові повідомлення-рішення з визначеними сумами ПДВ та податку на прибуток зі штрафними санкціями.

 

Що далі?

Скоріш за все, підприємства спробують оскаржувати ці податкові повідомлення-рішення рішення, доводячи реальність операцій первинними та іншими документами фінансово-господарської діяльності.

 

Зверніть увагу:

Рішення суду не встановлює факт фіктивності усіх 79 підприємств або будь-якого з них (для цього по кожному підприємству має бути окремий вирок суду загальної юрисдикції), зате воно дозволяє провести позапланову документальну перевірку їх контрагентів. Про те, що ці 79 підприємств мають ознаки фіктивності, наразі говорять лише факти, виявлені слідчими під час досудового розслідування в кримінальному провадженні. Але встановити (підтвердити) ці факти фіктивного підприємництва може лише суд.

Таким чином, якщо на час розгляду адміністративними судами оскарження платниками податків податкових повідомлень-рішень (ППР), ще не буде вироків судів про визнання цих 79 контрагентів фіктивними, то є шанс довести, що всі здійснені госпоперації були реальними. Тобто відстояти податковий кредит та витрати.

Якщо ж на момент прийняття рішення адмінсудами (ми говоримо про будь-яку зі стадій судового розгляду адмінсправ: перша інстанція, апеляція чи ВАСУ) такі вироки судів набудуть законної сили, то  адміністративні суди залишать в силі такі ППР через визнану судом фіктивність одного з 79 підприємств-контрагентів. 

 

Чи є сенс боротись?

Керівники цих понад 900 діючих підприємств звісно мають вирішувати це самостійно, але слід пам’ятати: наявність вироку суду за ст. 205 ККУ нівелює всі спроби відстояти власні кошти. На жаль, судова практика зараз саме така.

 

Примітка: у ч. 2 ст. 205 КК України -  йдеться про фіктивне підприємництво (саме такі підприємства отримали умовну назву «метелики»), тобто про створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, вчинені повторно або заподіяли велику матеріальну шкоду державі. (Йдеться про розмір шкоди в сумі, що перевищує 689 000 грн).

 

Це вже кінець чи ще є надія?

Оскільки на сьогодні немає вироку по кримінальному провадженню, результати проведених перевірок можна буде оскаржувати.

Для результативного оскарження результатів перевірок окрім іншого треба розуміти актуальні тенденції судової практики з питань фіктивності господарських операцій. Саме про це буде йти мова у вебінарі адвоката Олександра Смирнова  «Фіктивність? Стратегії ефективного захисту», який відбудеться 27.09.2016 р. о 14 годині.

А поки що ви можете подивитись коментар лектора до судового рішення, про яке йшлося вище:

 

 

Наостанок - корисні посилання:

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»