• Посилання скопійовано

ДФС не має права перевіряти економічну доцільність рішень, - Верховний суд

Якщо рішення спрямовані на забезпечення комерційної діяльності позивача, то це й обумовлює господарський характер СГ

ДФС не має права перевіряти економічну доцільність рішень, - Верховний суд

Фабула судового акта: В цій судовій справі Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду залишаючи без задоволення касаційну скаргу ДПІ (відповідач), зазначив, зокрема, що податковий контроль не призначений перевіряти економічну доцільність рішень, що приймаються суб'єктами господарювання, які у сфері господарської діяльності наділені самостійністю та широкою дискрецією при виборі необхідних працівників.

Виходячи з цього, ВС/КАС погодився з висновками попередніх судових інстанцій про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень стосовно ФОП (діяльність ресторанів та надання послуг мобільного харчування), яким збільшено суму грошового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, що сплачуються фізичними особами за результатами річного декларування  та про застосування штрафних санкцій.

Виявлені порушення відповідач пов'язував з тим, що у разі реалізації напоїв та інших товарів через бар використання праці офіціантів не потребується,  а тому відсутні підстави виключати з податкового обліку витрати на оплату їх праці.

Суд зауважив, що відсутні підстави виключати з податкового обліку витрати на оплату праці офіціантів лише з тих мотивів, що їх робота не потрібна через наявність бару. Окрім того, виходячи з того, що робота офіціантів фактично спрямована на забезпечення комерційної діяльності позивача, то це і обумовлює господарський характер цієї роботи для позивача.

Олександр Боков

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»