• Посилання скопійовано

Як прийняти участь у судовому засіданні не виходячи з дому: покрокова інструкція

З 2 квітня передбачено можливість участі учасників справи у судовому засіданні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів

Як прийняти участь у судовому засіданні не виходячи з дому: покрокова інструкція

ЮРЛІГА розповідає, що запровадження електронного судочинства в Україні було передбачено процесуальними кодексами, які набрали чинності у грудні 2017 року. Проте, запуск Єдиної судово-інформаційної телекомунікаційної системи (ЄСІТС) у заплановані строки так і не розпочався, а система «Електронний суд» функціонує у тестовому режимі.

Встановлення карантину та запровадження пов'язаних із цим обмежень внесло корективи в умови функціонування судової системи та зумовило їх наближення до реалій ХХІ століття. Законом №540-IX, який набрав чинності 02.04.2020, передбачено можливість участі учасників справи у судовому засіданні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Втім, як це часто буває, без прийняття спеціальних підзаконних актів, відповідна норма залишалась суто декларативною та не могла бути реалізована на практиці.

Не минуло й тижня, як Наказом Державної судової адміністрації від 08.04.2020 р. №169 було затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (далі – Порядок), яким врегульовано питання участі у судовому засіданні за допомогою власних технічних засобів.

 

Яких вимог потрібно дотриматись, щоб участь у судовому засіданні онлайн стала реальністю?

1. Перевірити власний комп'ютер на відповідність технічним вимогам для доступу до Системи (програмне забезпечення «EasyCon»), які вказані у Додатку №1 до Порядку. Серед них вимоги до операційної системи (мінімально – Microsoft Windows XP або Win7, MacOS X 10.7.5+, Ubuntu 12.04+, Debian 7.2.0+), процесору, оперативної пам'яті (мінімум 1 GB), мережі, камери та наявність додаткових пристроїв (гарнітури, колонок).

2. Зареєструватись за допомогою власного електронного підпису в Системі «EasyCon» на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua. Відповідна кнопка доступу до Системи має бути відкрита з 09.04.2020.

3. Подати до суду заяву про участь в режимі відеоконференції за зразком, наведеним у Додатку 2 до Порядку, не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання.

4. Надіслати копію поданої заяви іншим учасникам справи у той самий строк. Подання та надсилання заяви здійснюється в порядку, визначеним процесуальним законодавством, дозволеними засобами зв'язку.

5. Отримати інформацію від модератора засобами телефонного зв'язку чи електронної пошти щодо технічної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

6. У день судового засідання необхідно:

6.1. Зайти та авторизуватися в Системі за 10 хвилин до часу судового засідання;

6.2. Активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою Системи;

6.3. Очікувати запрошення Секретаря до участі в судовому засіданні.

7. На початку судового засідання потрібно показати свій паспорт або інший документ, що посвідчує особу, в розгорнутому вигляді на сторінці з фотографією в камеру для підтвердження особи.

8. Подальша участь у судовому засіданні відбувається відповідно до загальних правил, передбачених відповідними процесуальними кодексами.

 

На що ще потрібно звернути увагу?

1. Вказана Система почне функціонувати в пілотному режимі з 13.04.2020 р.

2. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза приміщенням суду можливе у разі наявності в суді, в якому слухається справа, технічної можливості для цього.

3. Ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо, несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

4. У разі неможливості проведення засідання в режимі відеоконференції (у зв'язку з технічними неполадками, хворобою учасника процесу, за наявності відповідного клопотання тощо) учасники справи повідомляються про це засобами телефонного зв'язку.

5. У разі виникнення технічних неполадок, в тому числі, у ході проведення судового засідання в режимі відеоконференції, до залу судового засідання має бути викликаний адміністратор, який інформує про терміни усунення неполадок та складає акт про виявлені технічні неполадки, які перешкоджають проведенню процесуальних дій, який долучається до матеріалів справи.

6. Не забувайте говорити голосно та виразно, щоб забезпечити належну якість запису.

Ганна Марунич, провідний юрист TOTUM LF

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»