• Посилання скопійовано

За яких умов податковий борг у ІКП ITC «Податковий блок» Е-кабінету вважатиметься доказом для штрафів?

Якщо податковий борг підприємства виник та обліковується в ІКП з причини несплати узгоджених ПЗ та нарахованої пені, а доказів сплати на момент розгляду і вирішення справи до суду не надано, то суд прийме рішення на користь ДПС

За яких умов податковий борг у ІКП ITC «Податковий блок» Е-кабінету вважатиметься доказом для штрафів?

Дніпропетровським окружним адміністративним судом підтримано позицію Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків у справі №160/17058/22 про стягнення податкового боргу у розмірі 68,2 млн гривень.

Податковий борг підприємства виник та обліковується в ІКП ITC «Податковий блок» через несплату узгоджених грошових зобов'язань та нарахованої пені.

Будь-яких доказів сплати податкового боргу у визначеній сумі відповідачем на момент розгляду і вирішення цієї справи до суду не надано.

Заперечуючи проти задоволення позовних вимог, відповідач вказує на те, що податкові вимоги сформовані у зв'язку з виникненням податкового боргу з податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг). Повне погашення податкового боргу з податку на додану вартість відбулось 21.02.2022, отже, на думку відповідача, ці податкові вимоги є відкликаними.

Суд вважає безпідставними вказані посилання відповідача, позаяк вищезазначена сума погашеного податкового боргу не входить до суми боргу, вимоги про стягнення якого є предметом цього позову.

Податкова вимога формується та надсилається платнику податків на всю суму податкового боргу. Проте матеріали справи не містять доказів, що з моменту надсилання податкових вимог до моменту звернення податкового органу до суду з цим позовом податковий борг відповідача зменшувався до нуля.

Таким чином, надіслана платнику податків податкова вимога на податковий борг, що не був погашений, не втрачає своєї правової дії.

Отже, рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10.01.2023 у справі №160/17058/22 позовні вимоги Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про стягнення податкового боргу задоволено.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»