• Посилання скопійовано

За яких умов не вийде стягнути з ДПС пеню за прострочення виплати відшкодування з ПДВ?

Судом касаційної інстанції підтримано позицію ДПС щодо недотримання позивачем строку звернення до суду з позовними вимогами про стягнення пені, нарахованої на заборгованість бюджету з відшкодування ПДВ

За яких умов не вийде стягнути з ДПС пеню за прострочення виплати відшкодування з ПДВ?

ДПСУ розповідає, що судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо недотримання позивачем строку звернення до суду з позовними вимогами про стягнення пені, нарахованої на заборгованість бюджету з відшкодування ПДВ.

Постановою Касаційного адміністративного суду у складі колегії суддів Верховного Суду від 24.08.2023 у справі №480/9238/21 зауважено, що ст. 102 ПКУ, у тому числі й п. 102.5 цієї статті, не є тим «іншим законом», яким установлені спеціальні строки звернення до суду з вимогами, спрямованими на захист та відновлення порушених прав платників податків у відносинах, що виникають у зв'язку з несвоєчасним відшкодуванням бюджетної заборгованості ПДВ та/або пені, нарахованої на таку заборгованість, а тому до спірних правовідносин підлягають застосуванню положення ч. 2 ст. 122 КАСУ, у якій передбачено загальний шестимісячний строк звернення до адміністративного суду.

Судом касаційної інстанції зауважено, що незалежно від того, чи сплачено фактично бюджетну заборгованість, нарахування пені нерозривно пов'язано з такою заборгованістю, а отже, відлік строку звернення до суду розпочинається з дня, коли особа дізналась або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Зокрема, Колегією суддів Верховного Суду було враховано позицію контролюючого органу, що початок перебігу строку звернення до суду про стягнення пені розпочинається саме з дати виникнення бюджетної заборгованості з відшкодування ПДВ, а не з будь-якої іншої дати. Таким чином, строк для звернення до суду з вимогою про нарахування та стягнення пені щодо податкових періодів жовтня 2016 року та червня 2017 року, за які позивачем було заявлено бюджетне відшкодування, минув.

У вказаній постанові наголошено, що судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у цій справі не відповідають критеріям судового рішення, встановленим ст. 242 КАСУ, як такі, що ухвалені внаслідок незастосування судами положення ч. 2 ст. 122, ст. 123 КАСУ, у якій передбачено загальний шестимісячний строк звернення до адміністративного суду, а тому підлягають скасуванню зі спрямуванням справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Таким чином, Касаційним адміністративним судом у складі колегії суддів Верховного Суду від 24.08.2023 у справі №480/9238/21 касаційну скаргу Головного управління ДПС у Сумській області частково задоволено,  рішення Сумського окружного адміністративного суду від 13.12.2021 та постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 17.08.2022 скасовано; справу №480/9238/21 спрямовано на новий розгляд до суду першої інстанції.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»