• Посилання скопійовано

Чи може платник податків оскаржити у суді включення до плану-графіка перевірок ДПС?

Судом касаційної інстанції підтримано позицію ДПС щодо правомірності включення позивача до плану-графіка планових перевірок. Такий спосіб захисту порушеного права не є належним, тож позовні вимоги задоволенню не підлягають

Чи може платник податків оскаржити у суді включення до плану-графіка перевірок ДПС?

ДПСУ повідомляє, що судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо правомірності включення позивача до плану – графіка документальних планових перевірок на 2021 рік.

Верховний Суд зауважив, що судами першої та апеляційної інстанцій не було надано належну правову оцінку всім доводам, викладеним у позовній заяві та відзивах проти позову, а також наведеним сторонами під час судового розгляду справи, та не було надано правової оцінки змісту сформованих позивачем позовних вимог та обраного ним способу судового захисту, що свідчить про порушення судами норм процесуального права, та в цілому призвело до ухвалення судових рішень, що не відповідають закону. 

Суд касаційної інстанції виснував, що належним способом захисту прав платників податків є оскарження рішень контролюючого органу, прийнятих за результатами документальної планової перевірки, в тому числі з підстав порушення процедури її призначення та проведення, тобто позивачем обрано неналежний спосіб захисту порушеного права у цій справі, отже, позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Відтак, Касаційним адміністративним судом у складі колегії суддів Верховного Суду від 04.10.2023 у справі № 480/12329/21 касаційну скаргу податкового органу задоволено частково; рішення Сумського окружного адміністративного суду від 13.07.2022 та постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 30.05.2023 скасовано і ухвалено у справі нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог позивача відмовлено.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»