• Посилання скопійовано

Зняття податкового кредиту з ПДВ через нереальність операцій: нове рішення суду

Судом касаційної інстанції підтримано позицію ДПС про невизнання ПК з ПДВ, оскільки госпоперації позивача, за результатами яких платник податків формував податковий кредит та виплати, не мають реального характеру

Зняття податкового кредиту з ПДВ через нереальність операцій: нове рішення суду

Судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу про обґрунтованість підстав для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами з огляду на те, що господарські операції позивача, за результатами яких платник податків формував податковий кредит та виплати, не мають реального характеру.

Верховним Судом було надано позитивну оцінку доводам податкового органу про те, що наявність ухвали Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 17.10.2022 у справі №932/5772/22 стосовно ОСОБА 1 за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 ККУ, є достатньою підставою для задоволення заяви про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення. Згідно з цією ухвалою суду, дії ОСОБА 1, що виразились в пособництві в підробленні документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи контрагента платника податків, а саме: сприянні у внесенні до вказаних документів завідомо неправдивих відомостей шляхом надання невстановленим особам копії власного паспорта, ідентифікаційного коду та інших персональних даних, необхідних для їх виготовлення та подальшого проведення на підставі зазначених документів державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу контрагента в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, порушили норми законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємницької діяльності та порядок оподаткування.

Суд касаційної інстанції засвідчив, що для вирішення заяви податкового органу  про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами суди попередніх інстанцій повинні були надати оцінку тому, чи встановлює ухвала Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 17.10.2022 у справі №932/5772/22 фальшивість письмових, речових чи електронних доказів, які покладені в основу рішення Волинського окружного адміністративного суду від 22.10.2019.

Таким чином, Касаційним адміністративним судом у складі колегії суддів Верховного Суду від 16.11.2023 у справі №140/2341/19 касаційну скаргу Головного управління ДПС у Волинській області задоволено. Ухвалу Волинського окружного адміністративного суду від 29.06.2023 та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 29.08.2023 про відмову в задоволенні заяви про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення скасовано. Справу №140/2341/19 спрямовано до Волинського окружного адміністративного суду на новий розгляд у частині розгляду заяви Головного управління ДПС у Волинській області про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Волинського окружного адміністративного суду від 22.10.2019.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»