• Посилання скопійовано

За порушення застосування податкової соціальної пільги відповідає платник податку

Податкова інспекція повідомила про порушення порядку застосування податкової соціальної пільги працівником нашого підприємства після встановленого строку подання річної звітності, при цьому працівник припинив трудові відносини з підприємством. За чий рахунок потрібно сплатити до бюджету суму недоплати ПДФО та штраф у розмірі 100% суми недоплати — за рахунок колишнього роботодавця, як податкового агента, чи працівник сплачує ці суми за власний кошт?

Якщо податковий агент отримав повідомлення податкового органу про наявність порушення порядку застосування податкової соціальної пільги платником податку, який припинив трудові відносини з роботодавцем, то суму такої недоплати і штрафу повинен сплатити сам платник податку на підставі поданої річної податкової декларації.

При цьому хочу зазначити: якщо платник податку порушує норми застосування податкової соціальної пільги, внаслідок чого, зокрема, пільга застосовується також під час одержання інших доходів упродовж будь-якого звітного податкового місяця або за кількома місцями одержання доходів, такий платник податку втрачає право на податкову соціальну пільгу за всіма місцями одержання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється.

Річна податкова декларація про майновий стан і доходи подається таким платником податку згідно з п. 179.1 ПКУ. Сума недоплати ПДФО зазначається у графі 5 «Сума податку (грн), яка підлягає сплаті платником податку самостійно» розділу II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» декларації.

З відповідей під час «гарячої лінії» з платниками податків завідувача сектору взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ у Сокальському районі Львівської області Надії Іванівни Мудрак

 

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»