• Посилання скопійовано

З боржників будуть по-новому стягувати майно

Міністерство юстиції України наказом від 02.04.2012 р. №521/5 затвердило нову Інструкцію з організації примусового виконання рішень, повідомила ексклюзивно для UBR.UA партнер Юридичної компанії «Закон Перемоги», адвокат Марина Саєнко.

Інструкція містить низку нововведень, покликаних удосконалити процедуру виконавчого провадження.

Адвокат повідомила, що згідно з п. 3.8.4. Інструкції відтепер наявність або відсутність іншого виконавчого провадження чи зведеного виконавчого провадження щодо одного й того самого боржника державний виконавець перевірятиме за даними Єдиного реєстру при відкритті виконавчого провадження.

«На відміну від попередньої інструкції, за якою боржник мав право реалізовувати належне йому майно у строк, установлений для добровільного виконання рішення, в рахунок повного або часткового погашення боргу за наявності накладеного арешту на майно при відкритті виконавчого провадження, згідно нової Інструкції боржник може запропонувати державному виконавцю списати кошти, необхідні для виконання рішення, з його рахунку та зарахувати їх на відповідний рахунок органу ДВС з подальшим перерахуванням стягувачу (п. 3.6. Інструкції)», — пояснила Марина Саєнко.

Окрім того, державний виконавець наділяється правом витребувати баланс, за яким він перевіряє наявність майна боржника — юридичної особи. Копію балансу державний виконавець може отримати безпосередньо у боржника або у відповідних державних органів, згідно з п. 4.1.1. Інструкції.

Інструкцією також запроваджено нові положення щодо захисту прав неповнолітніх. Відповідно до п. 4.5.9. Інструкції у разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають неповнолітні, потрібен попередній дозвіл органів опіки та піклування, що надається відповідно до закону. Якщо такий дозвіл не надано, державний виконавець звертається до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про встановлення або зміну способу і порядку виконання. Якщо судом не встановлено (змінено) спосіб і порядок виконання, державний виконавець продовжує виконання рішення за рахунок іншого майна боржника, а в разі відсутності такого майна повертає виконавчий документ стягувачу з підстави, передбаченої п. 2 ч. 1 ст. 47 закону України «Про виконавче провадження», відповідно до якої виконавчий документ, на підставі якого відкрито виконавче провадження, за яким виконання не здійснювалося або здійснено частково, повертається стягувачу у разі відсутності у боржника майна, на яке може бути звернуто стягнення, а здійснені державним виконавцем відповідно до цього закону заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

Довідка. Одночасно з набранням чинності цією Інструкцією припиняє дію попередня Інструкція про проведення виконавчих дій, затверджена наказом Мін’юста України від 15.12.99 р. №74/5, крім пункту 5.11 глави 5, підпункту 5.12.5 глави 5 щодо підготовки до проведення щотижневих конкурсів з визначення спеціалізованих організацій для реалізації арештованого державними виконавцями майна, які продовжують діяти до набрання чинності порядком реалізації арештованого державними виконавцями майна.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»