• Посилання скопійовано

Відповідальність за неподання додатка ОК

Яку відповідальність передбачено за неподання разом з Податковою декларацією з податку на прибуток підприємства додатка ОК у розрізі контрагентів — платників єдиного податку?

При здійсненні операцій з купівлі (продажу) товарів (робіт, послуг) у платників єдиного податку платники податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією подають до органу державної податкової служби перелік доходів та витрат платника податку в розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом (абзац 2 п. 152.23 ст. 152 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ)) .

Для подання такого переліку до форми Податкової декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 р. №1213(далі — Декларація), передбачено додаток ОК, який складається з двох розділів.

Відповідно до п. 46.1 ст. 46 ПКУ додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною.

Податкова звітність, складена з порушенням норм цієї статті, не вважається податковою декларацією, крім випадків, встановлених п. 46.4 ст. 46 ПКУ (п. 48.7 ст. 48 ПКУ).

У разі неподання до органу державної податкової служби додатків до Декларації така Декларація не визнається податковою декларацією. При цьому неподання або несвоєчасне подання податкової декларації тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПКУ).

Враховуючи викладене, у разі здійснення платником податку на прибуток операцій з купівлі (продажу) товарів (робіт, послуг) у платника єдиного податку та неподання до органу державної податкової служби додатка ОК до Декларації, в якому зазначається перелік доходів та витрат платника податку на прибуток у розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до такого платника податку застосовується штраф у розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Звертаємо увагу, що вперше додаток ОК подавався платниками податку на прибуток з відповідною декларацією з податку на прибуток за підсумками діяльності за І квартал 2012 року.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»