• Посилання скопійовано

ДМСУ визначилася зі стягненнями за правопорушення, вчинені до набрання чинності новим МК

У ДМСУ вважають, що вчинені до 01.06.2012 р., а виявлені вже після цієї дати правопорушення повинні кваліфікуватися за законодавством з моменту складання протоколу.

Державна митна служба листом №20/1-11/05503-AI від 06.06.2012 р. роз’яснила митницям, зокрема регіональним, які стягнення слід застосовувати після 01.06.2012 р. за правопорушення, вчинені до 01.06.2012 р., тобто до набрання чинності новим Митним кодексом.

Керуючись статтею 8 МК, яка передбачає, що провадження у справах про адмінправопорушення ведеться на підставі закону, «що діє під час та за місцем розгляду справи про правопорушення», Держмитслужба наголосила, що вчинене до 01.06.2012 р., а виявлене — після цієї дати правопорушення має кваліфікуватися згідно із законодавством, що діє на момент складання протоколу.

Іншими словами, Служба вважає: чи буде те чи інше діяння правопорушенням, визначається за новим МК, навіть якщо правопорушення скоєно до набрання ним чинності, але протокол складено вже після набрання чинності новим МК.

Питання про стягнення, на думку Держмитслужби, вирішується по-різному у кожному конкретному випадку залежно від того, чи пом’якшує новий МК покарання, чи, навпаки, посилює його.

За порушення митних правил, скоєні та зафіксовані до 01.06.2012 р., санкція, передбачена новим МК, може бути застосована тільки у тому випадку, якщо вона не перевищує санкції, передбаченої за те саме правопорушення старим МК (№92-IV від 11.07.2002 р.). Проте це стосується тих випадків, коли об’єктивна сторона правопорушень збігається (тобто коли правопорушення є одним і тим самим, представлено одними і тими самими діями як у старому, так і в новому МК).

Якщо ж сума штрафу, розрахована за новим МК, перевищує суму, яка мала би сплачуватися за старим МК, то застосовується старий МК (Закон №92-IV від 11.07.2002 р.).

Безумовно, якщо якісь дії, які за новим МК (за статті 485) є правопорушеннями, до набрання ним чинності такими не вважалися, то підстав для притягнення до відповідальності осіб, які їх вчинили, за новим Кодексом взагалі немає.

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»