• Посилання скопійовано

Порушення правил користування електричною енергією: складання актів і розрахунок неврахованої вартості

Лист НКРЕ від 09.07.2012 р. №4283/11/47-12

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, роз'яснила питання порядку складання актів порушення Правил користування електричною енергією дня населення (далі — ПКЕЕН), а також розрахунку на їх підставі вартості неврахованої електричної енергії.
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, листом від 09.07.2012 р. №4283/11/47-12 розкрила правові аспекти складання актів порушення правил користування електроенергією, а також пояснила, як визначити період, за який необхідно провести розрахунок неврахованої електроенергії.
Так, під крадіжкою електроенергії мається на увазі крадіжка електричної і теплової енергії при самостійному підключенні до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку. Відповідальність також передбачено за пошкодження приладів обліку, пошкодження об'єктів електроенергетики, розкрадання майна цих об'єктів, створення перешкод у здійсненні державного енергетичного нагляду й у виконанні робіт, пов'язаних з обслуговуванням об'єктів електроенергетики тощо.
У разі виявлення порушень правил користування електроенергією представник енергопостачальника складає акт про порушення відповідно до п. 53 ПКЕЕН.
При цьому пунктом 4 Порядку визначення розміру збитків, нанесених енергопостачальнику внаслідок крадіжки електричної енергії, встановлено, що обсяг електроенергії, що не враховується наслідок порушення споживачами, визначається за величиною розрахункового споживання електроенергії протягом періоду порушення, на підставі акта виявлених порушень, складеного відповідно до Методики визначення обсягу і вартості неврахованої електричної енергії.
Зауважимо, що відповідно до п. 38 ПКЕЕН енергопостачальник зобов'язується проводити контрольне зняття даних приладів обліку у побутових споживачів, відповідно до затверджених графіків, не менше одного разу на 6 місяців.
Нарахування обсягу і вартості неврахованої електроенергії на підставі акта має здійснюватися починаючи з дати останнього контрольного огляду даних приладу або технічної перевірки, але не більше ніж за 6 календарних місяців.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь