• Посилання скопійовано

Збільшено штрафи за добування рідкісних видів тварин і рослин

7 листопада 2012 року КМУ прийняв постанову «Про стягування компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)»

Цей документ на засіданні уряду представив міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький.
Проект акта розроблено на заміну постанови КМУ від 01.06.93 р. №399 (у редакції постанови КМУ від 16.03.99 р. №398), якою затверджено чинні розміри компенсації за незаконне добування, знищення чи пошкодження об’єктів Червоної книги України.
Метою постанови є встановлення розмірів компенсації за незаконне добування тварин і рослин, види яких додатково занесені до третього видання Червоної книги у 2009 році (445 видів). Чинні розміри компенсації були значно меншими за ті, що встановлені, зокрема, для мисливських тварин. Така ситуація робить об’єкти Червоної книги менш захищеними, ніж загальнопоширені представники флори та фауни. Востаннє розміри компенсації були перераховані у 1993 році. У прийнятому акті, відповідно до експертних висновків наукових установ та з урахуванням інфляційних процесів, розміри компенсації збільшено в середньому за видами тварин і рослин у 10 разів. Натомість для найбільш уразливих та комерційно значущих видів розміри компенсації збільшено у 40 та більше разів. Насамперед це стосується дельфінів, зубрів, хижих птахів та осетрових риб.
Враховуючи, що є нагальна необхідність посилення охорони рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин шляхом істотного підвищення матеріальної відповідальності за їх незаконне добування або знищення, та зважаючи на те, що порушене питання перебуває на постійному контролі громадських природоохоронних організацій, а незаконне використання рідкісних тварин і рослин завдає значної шкоди бюджету, уряд 7 листопада і прийняв відповідну постанову.

Джерело: Прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»