• Посилання скопійовано

Мораторій на штрафи за неподання відомостей про зміну даних в Держреєстрі фізосіб, продовжено до 1 січня 2016 р.

Відповідальність за неподання відомостей про зміну даних, які вносяться до Держреєстру фізосіб, передбачена Податковим кодексом України, до фізичних осіб не застосовується до 01.01.2016 року

Мораторій на штрафи за неподання відомостей про зміну даних в Держреєстрі фізосіб, продовжено до 1 січня 2016 р.

У разі зміни даних, які вносяться до облікової картки  (щодо прізвища, ім'я та по батькові, місця проживання, серії, номера паспорта, ким і коли був виданий тощо), фізичні особи зобов’язані протягом місяця з дня виникнення таких змін подати контролюючим органам повідомлення за формою №5ДР. Відповідальність за неподання відомостей про зміну даних, які вносяться до Держреєстру фізосіб, передбачена Податковим кодексом України, до фізичних осіб не застосовується до 01.01.2016 року.

Фізична особа - платник податків незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, зобов'язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи - платника податків за формою №1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації в Державному реєстрі, та пред'явити документ, що посвідчує особу.

До облікової картки фізичної особи - платника податків вноситься така інформація:

- прізвище, ім'я та по батькові;

- дата народження;

- місце народження (країна, область, район, населений пункт);

- місце проживання, а для іноземних громадян - також громадянство;

- серія, номер свідоцтва про народження, паспорта (аналогічні дані іншого документа, що посвідчує особу), ким і коли виданий.

Фізична особа несе відповідальність згідно із законом за достовірність інформації, що подається для реєстрації у Державному реєстрі.

У разі зміни даних, які вносяться до облікової картки, фізичні особи зобов’язані протягом місяця з дня виникнення таких змін подати контролюючим органам повідомлення за формою №5ДР в порядку, встановленому розділом IX Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Мінфіну України від 06.11.2012 №1147.

Як передбачено пунктом 119.1 статті 119 Податкового кодексу України, неподання або порушення порядку подання платником податків інформації для формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, передбаченого цим Кодексом, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 85 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 170 гривень. В той же час, відповідно до п.14 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (з урахуванням змін, внесених Законом України від 24.10.2013 №657-VII), до 1 січня 2016 року штрафні санкції за неподання або порушення строку подання фізичними особами до контролюючих органів відомостей про зміну даних, які вносяться до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків не застосовуються .

Джерело: ДФС у Донецькій області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»