• Посилання скопійовано

Нарахування пені на занижену суму податкових зобов’язань при самостійному виправленні помилок

Як нараховується та сплачується пеня на занижену суму податкових зобов’язань, у разі самостійного подання уточнюючої звітності або уточнень у складі звітної (нової звітної) декларації (розрахунку)? Консультує ДФС

Нарахування пені на занижену суму податкових зобов’язань при самостійному виправленні помилок

ДФС в інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" (категорія 138.02) зазначила, що  після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня. 

При самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання платником податків нарахування пені розпочинається після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.

Пеня нараховується у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Пеня, визначена пп. 129.1.2 ПКУнараховується із розрахунку 120% річних облікової ставки Нацбанку, діючої на день заниження. Нагадаємо, що з 24.06.2016 р. Нацбанк знизив облікову ставку до 16.5% річних. 

Читайте також: Зниження облікової ставки впливає на розмір пені

Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань.

У разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.

 

Від редакції: Зауважимо, що пеня нараховується на всю суму виявленого заниженого грошового зобов'язання за весь період заниження з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження, на підставі абз. 2 п. 129.4 ПКУ

Нарахування пені на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством терміни, здійснюється відповідно до Порядку №422. На жаль, детальний механізм щодо нарахування пені та приклади у новому порядку відсутні.

Нагадаємо, що раніше діяла окрема Інструкція про порядок нарахування та погашення пені  за платежами, що контролюються органами  державної податкової служби, яка була затверджена Наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. №953. У додатках до неї містилася приклади щодо нарахування пені.

Оскільки порядок нарахування пені залишився незмінним, тому, на наш погляд, у разі потреби можна скористатися й прикладами, зазначеними у Інструкції № 953. 

Усі новини на тему >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»