• Посилання скопійовано

Скасування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних: офіційний лист ДФСУ

ДФСУ оприлюднила роз'яснення щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж платників податків

Скасування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних: офіційний лист ДФСУ

Нагадаємо, що 13 липня Верховна Рада України прийняла Закон № 2143-VIII «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж платників податків»

Зараз цей закон знаходиться на підписі у Президента України.

ДФСУ у листі 20.07.2017 р. № 19075/7/99-99-12-02-01-17 роз'яснила окремі положення цього Закону.

 

Щодо реєстрації податкових та акцизних накладних

Згідно з Законом штрафні санкції, передбачені п. 120-1.1 ПКУ, за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування у ЄРПН, які були складені у період з 1 червня 2017 року по 30 червня 2017 року, не застосовуються до платника податків за умови реєстрації таких податкових накладних не пізніше 31 липня 2017 року.

Податкові накладні та/або розрахунки коригувань до податкових накладних,  які були складені у період з 1 червня 2017 року по 30 червня 2017 року та зареєстровані у ЄРПН не пізніше 31 липня 2017 року  вважаються своєчасно зареєстрованими.

Законом також визначено, що штрафні санкції, передбачені п. 120-2.1 ПКУ,  за порушення граничних строків реєстрації акцизних накладних та/або розрахунків коригування до акцизних накладних у ЄРАН, які були складені у період з 1 червня 2017 року по 30 червня 2017 року, не застосовуються до платника податків за умови реєстрації таких акцизних  накладних не пізніше 31 липня 2017 року.

Акцизні накладні та/або розрахунки коригувань до акцизних накладних,  які були складені у період з 1 червня 2017 року по 30 червня 2017 та зареєстровані у ЄРАН не пізніше 31 липня 2017 року  вважаються своєчасно зареєстрованими.

 

Щодо перенесення строку подання декларації на більш пізній строк

Відповідно до п. 102.6 ПКУ, граничні строки для подання податкової декларації, заяв про перегляд рішень контролюючих органів, заяв про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань підлягають продовженню керівником контролюючого органу (його заступником) за письмовим запитом платника податків, зокрема якщо такий платник податків протягом зазначених строків мав обмежену свободу пересування чи внаслідок обставин непереборної сили, підтверджених документально.

Відповідно до наказу ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1044, обставинами непереборної сили (форс-мажорні обставини) є непереборна за даних умов сила (стихійне лихо, дія суспільного ворога, оголошена та неоголошена війна, загроза війни, терористичний акт, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, громадська демонстрація, блискавка, пожежа, буря, повінь, землетрус, нагромадження снігу або ожеледь, вибух тощо), яка є обставиною, що звільняє фізособу або посадових осіб юрособи від відповідальності за невиконання обов'язків, передбачених податковим законодавством.

Продовження граничних строків для подання податкової декларації чи сплати податкових зобов‘язань здійснюється, якщо такий платник податків був позбавлений можливості у визначений ПКУ строк виконати грошове зобов'язання та/або скористатися податковими правами.

Документальним підтвердженням дії обставин непереборної сили є, зокрема, підтвердження Торгово-промислової палати України (далі - ТПП) про настання обставин непереборної сили на території України, яке видається зазначеним органом на відповідне звернення платника податку.

Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб'єктів малого підприємництва видається безкоштовно.

 

Регламент засвідчення ТПП України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затверджено рішенням Президії ТПП України від 18.12.2014 року № 44(5) (далі - Регламент).

Підпунктом 6.2 Регламенту встановлено, що форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за зверненням суб'єктів господарської діяльності та фізичних осіб по кожному окремому договору, податковим та/чи іншим зобов'язанням/обов'язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

Згідно з п. 7 наказу № 1044 за наявності обставин непереборної сили платник податків може звернутися до органу ДПС з письмовою заявою про продовження граничних строків подання податкових декларацій. Вимоги до змісту такої заяви та особливості її подання і написання юридичними та фізичними особами зазначено у п. 8 наказу № 1044.

При цьому, штрафні санкції, визначені ПКУ, не застосовуються протягом строків продовження граничних строків подання податкової декларації згідно з п. 102.6 ПКУ.

У разі, якщо до дати набрання чинності Законом до платника податків контролюючим органом застосовано штрафні санкції, передбачені статтею 126 ПКУ, за порушення правил сплати (перерахування) податків за результатами подання податкової звітності за травень 2017 року, контролюючий орган скасовує в порядку, визначеному статтею 55 ПКУ, податкове повідомлення-рішення про нарахування сум таких штрафних санкцій.

 

Особливості складання декларації з ПДВ за червень 2017 року

У випадку своєчасного подання декларації з ПДВ за червень 2017 року, податкові зобов'язання, які виникли у червні 2017 року, але не були включені до податкової декларації за червень 2017 року внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж, та оформлені податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН до 31 липня 2017 року (включно), включаються до уточнюючого розрахунку за червень 2017 року.

У випадку неподання декларації з ПДВ за червень 2017 року внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж платника податків та перенесення встановленого податковим законодавством строку подання податкової декларації з податку на додану вартість за червень 2017 року на більш пізній строк (обов’язкова наявність висновку Торгово-промислової палати України) податкові зобов'язання, які виникли у червні 2017 року, і оформлені податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН до 31 липня 2017 року (включно),  включаються до декларації за червень 2017 року незалежно від дати її подання контролюючому органу.

У випадку своєчасного подання податкової декларації з податку на додану вартість/акцизного податку за червень 2017 року, податкові/акцизні накладні, з датою складання червень 2017 року, які зареєстровані в ЄРПН/ЕРАН після 20 липня 2017 року, але до 31 липня 2017 року (включно) мають бути включені до податкових зобов’язань уточнюючого розрахунку за червень 2017 року.

Зважаючи на те, що згідно з Законом ПН та/або РК, складені у червні 2017 року та зареєстровані в ЄРПН по 31 липня 2017 року включно, вважаються своєчасно зареєстрованими, то суми ПДВ за такими податковими накладними та/або розрахунками коригування до податкових накладних платники податку мають право включити до податкового кредиту у складі податкової звітності з ПДВ за червень 2017 року або будь-якого наступного звітного періоду в межах 365 календарних днів з дати складання відповідної податкової накладної.

 

Щодо термінів сплати узгоджених сум грошових зобов’язань

Законом  визначено, що штрафні санкції, передбачені абзацом другим п. 126.1 ПКУ, не застосовуються до узгоджених сум грошових зобов’язань, із граничним строком сплати 30 червня 2017 року.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»