• Посилання скопійовано

Які документи слід надавати у разі перевірки щодо дотримання принципу «витягнутої руки»?

Податківці роз'яснили, що у разі проведення перевірки щодо дотримання принципу «витягнутої руки» слід надавати всі необхідні документи, у т.ч. облікові регістри, реєстри, відомості аналітичного та синтетичного бухобліку

Які документи слід надавати у разі перевірки щодо дотримання принципу «витягнутої руки»?

Перевірка з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки» проводиться відповідно до положень глави 8 розділу II ПКУ з урахуванням особливостей, визначених ст. 39 ПКУ.

Встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» проводиться за методами, визначеними п. 39.3 ПКУ, з метою перевірки правильності, повноти нарахування та сплати податку на прибуток підприємств (пп. 39.1.4 ПКУ).

Зокрема, відповідно до вимог пп. 39.3.2.1 ПКУ найбільш доцільний метод трансфертного ціноутворення обирається з урахуванням ступеня зіставності між контрольованими і неконтрольованими операціями, включаючи надійність коригувань зіставності, якщо такі застосовуються, які можуть використовуватися для усунення розбіжностей між такими операціями.

Крім того, обсяг оподатковуваного прибутку, отриманого платником податку, який бере участь в одній чи більше контрольованих операціях, вважається таким, що відповідає принципу «витягнутої руки», якщо умови зазначених операцій не відрізняються від умов, що застосовуються між непов’язаними особами у співставних неконтрольованих операціях (пп. 39.1.2 ПКУ).

Надання платником податків документів відбувається згідно з вимогами пп. 85.2 і 85.3 ПКУ протягом 10 робочих днів з дати початку перевірки (пп. 39.5.2.3 ПКУ).

Відповідно до вимог п. 85.2 ПКУ платник податків зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника податків після початку перевірки.

Отже, платник податків зобов’язаний надати у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки посадовим (службовим) особам контролюючих органів, які проводять перевірку з питань дотримання принципу «витягнутої руки», у т.ч. облікові регістри, реєстри, відомості аналітичного та синтетичного бухобліку.

***

Читайте також: 

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»