• Посилання скопійовано

Несплата податків та ЄСВ: пропонуються зміни до Кримінального кодексу

За законопроектом №1080 норму щодо кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво виключать з Кримінального кодексу України та збільшать пороги для притягнення до кримінальної відповідальності за несплату податків та ЄСВ

Несплата податків та ЄСВ: пропонуються зміни до Кримінального кодексу

За пояснювальною запискою до законопроекту №1080 наявність кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво (ст. 205 Кримінального кодексу України) вже давно є одним із способів тиску на бізнес в Україні.  

Законопроект спрямований на усунення практики застосування ст. 205 ККУ як інструменту зловживань та у спосіб, що не відповідає меті кримінальної відповідальності, та на гуманізацію кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків. 

Тобто ст. 205 ККУ буде виключено.

Також передбачається збільшити підвищити розмір сум фактичного ненадходження до бюджету податків, зборів і інших обов'язкових платежів для встановлення наявності ознак складів кримінальних правопорушень. Їх встановлено ст. 212 ККУ

Зокрема:

  • під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в три тисячі (наразі – одна тисяча) і більше разів перевищують неоподаткований мінімум доходів громадян;
  • під великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в п’ять тисяч (наразі – три тисячі) і більше разів перевищують неоподаткований мінімум доходів громадян;
  • під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, інших обов'язкових платежів, які в сім тисяч (наразі – п’ять тисяч) і більше разів перевищують неоподаткований мінімум доходів громадян.

Звертаємо увагу! Для кримінальної відповідальності неоподаткований мінімум доходів громадян встановлюється на рівні податкової соціальної пільги (у 2019 році – 960,50 грн). 

Законопроектом передбачено, що він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тож цілком можливо, що ці норми запрацюють і в 2019 році. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»