• Посилання скопійовано

Увага! Несплата податків та ЄСВ: прийняті у І читанні зміни до Кримінального кодексу

У першому читанні за законопроект №1080 підтримали 365 народних депутатів. Зокрема, поріг несплати податків та ЄСВ задля притягнення до кримінальної відповідальності суттєво збільшиться

Увага! Несплата податків та ЄСВ: прийняті у І читанні зміни до Кримінального кодексу

Сьогодні, 10 вересня, ВРУ розглянула законопроект №1080 за скороченою процедурою.

Щодо цього законопроекту доповідав народний депутат Данило Гетманцев. За його словами, законопроект розроблено з метою гуманізації кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та усунення можливості використання на практиці в якості інструменту численних зловживань та тиску службових осіб слідчих органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

Для реалізації зазначеної мети пропонується внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України, зокрема з Кримінального кодексу України виключається стаття 205 «Фіктивне підприємництво», згідно з якою кримінально караним визнаються дії щодо створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, та значно підвищується розмір сум фактичного ненадходження до бюджету податків, зборів і інших обов'язкових платежів для встановлення наявності ознак складів кримінальних правопорушень, передбачених статтею 212 «Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)» Кримінального кодексу України.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський повідомив, що Комітет рекомендує прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати обговорили законопроект.

У першому читанні за основу законопроект №1080 підтримали 365 народних депутатів. Строки розгляду проекту Закону скорочено на половину.

 

Від редакції: За законопроектом №1080:

  • під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в три тисячі (наразі – одна тисяча) і більше разів перевищують неоподаткований мінімум доходів громадян;
  • під великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в п’ять тисяч (наразі – три тисячі) і більше разів перевищують неоподаткований мінімум доходів громадян;
  • під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, інших обов'язкових платежів, які в сім тисяч (наразі – п’ять тисяч) і більше разів перевищують неоподаткований мінімум доходів громадян.

Звертаємо увагу! Для кримінальної відповідальності неоподаткований мінімум доходів громадян встановлюється на рівні податкової соціальної пільги (у 2019 році – 960,50 грн).

***

Читайте також: Несплата податків та ЄСВ: пропонуються зміни до Кримінального кодексу

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»