• Посилання скопійовано

Штраф за порушення ПДР застосовуватимуть до підприємства, а не до директора: законопроєкт №5717

Законопроєктом №5717 запропоновано виключити чинні на сьогодні ст. 14-2 та 14-3 КУпАП, якими передбачено відповідальність керівників юридичних осіб, а не безпосередніх власників транспортних засобів. Ці статті буде викладено у нових редакціях

Штраф за порушення ПДР застосовуватимуть до підприємства, а не до директора:  законопроєкт №5717

30 червня 2021 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №5717 «Про внесення змін до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» щодо відповідальності юридичних осіб». Автором його є нардеп із партії «Слуга народу» Павло Павліш.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою і завданнями прийняття законопроєкту є закріплення на законодавчому рівні можливості запровадження існуючих міжнародних стандартів відповідальності юридичних осіб, які є власниками транспортних засобів за:

  • правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі,
  • або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), шляхом внесення змін до основних положень КУпАП.

Законопроєктом запропоновано виключити чинні на сьогодні ст. 14-2 та 14-3 КУпАП, якими передбачено відповідальність керівників юридичних осіб, а не безпосередніх власників таких транспортних засобів.  Ці статті буде викладено у нових редакціях.

Тобто згідно з новою ст. 14-2 КУпАп адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису) (за допомогою технічних засобів, що дають змогу здійснювати фотозйомку або відеозапис та функціонують згідно із законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах), несе відповідальна особа - власник транспортного засобу, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу, - належний користувач транспортного засобу. 

Під власником транспортного засобу буде розумітися фізична або юридична особа, за якою зареєстрований транспортний засіб. Наразі така відповідальність покладається на фізособу або керівника юрособи, за якою зареєстровано транспортний засіб. 

За оновленою ст. 14-3 КУпАП адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, передбачені частиною другою статті 132-1 цього Кодексу, несе відповідальна особа, зазначена в частині першій статті 14-2 КУпАП.

У разі якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України і такий транспортний засіб відповідно до законодавства не підлягає державній реєстрації в Україні, до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані в автоматичному режимі, притягається особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.

Відповідальна особа, зазначена у частині першій цієї статті, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України, звільняється від відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані в автоматичному режимі, у випадках, передбачених ст. 279-7 КУпАП.

У разі прийняття цей Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»