• Посилання скопійовано

Раді пропонують скасувати штраф за помилки в ТТН: новий законопроєкт

Законопроєктом №6158 пропонується скасувати ст. 132-2 КУпАП, що передбачає відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до ТТН або інших документів на вантаж (3000 н.м.д.г., тобто 51000 грн)

Раді пропонують скасувати штраф за помилки в ТТН: новий законопроєкт

Нагадаємо, що 1 жовтня 2021 року набрав чинності  Закон №1582-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю». Зокрема, він запроваджує адміністративну відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж (ст. 132-2 КУпАП).

Проте текст цієї статті не відповідає загальним правилам побудови статей КУпАП (норми мають бути чіткими, зрозумілими, мають містити інформацію про об’єктивну та суб’єктивну сторону правопорушення). Запропонована редакція статті викладена  таким чином, що унеможливлює встановлення переліку дій, за вчинення яких має наставати адміністративна відповідальність.

Необґрунтоване визначення безальтернативного розміру штрафу у санкції зазначеної статті (у розмірі 3000 н.м.д.г.) унеможливить реалізацію вимог частини другої статті 61 Конституції України та низки загальних адміністративно-правових положень щодо індивідуалізації відповідальності.

Крім того, внесення змін до цієї статті не дозволять усунути подвійну відповідальність у випадку, коли відправник і перевізник вантажу є однією особою, а також відповідальність за перевищення вагових норм на вісь, адже відправник не контролює даний параметр і не вказує його в товарно-транспортній накладній, та габаритних параметрів, оскільки дозвіл на перевезення негабаритних перевезень має отримувати власне перевізник.

З огляду на це, 8 жовтня 2021 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6158 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо скасування правової норми, яка передбачає відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж".

Ним запропоновано скасувати ст. 132-2 КУпАП, що передбачає відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж (3000 н.м.д.г., 51000 грн).

У разі прийняття цей Закон наберечинності з дня його опублікування.

Нагадаємо також, що з 1 жовтня 2021 року в Україні запрацювали зміни до порядку оформлення товарно-транспортної накладної (ТТН), відповідно до яких при її оформленні вантажовідправник буде зобов’язаний вказувати транспортний засіб та його параметри (довжину, ширину, висоту, загальну вагу, у тому числі з вантажем, та масу брутто). Ці зміни внесені Законом №1534. Більше читайте у наших матеріалах тут і тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»