• Посилання скопійовано

Санкції до юросіб не заважатимуть сплачувати борги з податків: законопроєкт

Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроєкт №6529 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»

Санкції до юросіб не заважатимуть сплачувати борги з податків: законопроєкт

19 січня 2022 року Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ проєкт Закону №6529 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" (завантажити).

На сьогодні Закон «Про санкції» та інші нормативно-правові акти не визначають окремих норм (заходів) у частині порядку проведення операцій щодо розрахунків з бюджетами зі сплати податкових зобов’язань платниками податків.

Крім того, банківські установи не приймають платіжні доручення про сплату податків та зборів, у тому числі з ПДФО, військового збору та ЄСВ від осіб, які визначені у санкційних списках.

ПКУ також не передбачає особливостей сплати податків і зборів платниками податків, до яких застосовано обмежувальні заходи (санкції).

У зв’язку з цим, з метою запобігання втратам бюджету та виконання платниками податків своїх обов’язків, передбачених Конституцією України та податковим законодавством, Гетманцев вважає за необхідне внести зміни до Закону «Про санкції» щодо нерозповсюдження обмежувальних заходів (санкцій) на операції платників податків зі сплати податків, зборів, ЄСВ. Крім того, для правомірного та ефективного застосування обмежувальних заходів (санкцій) ПКУ необхідно доповнити нормами в частині формалізації повноважень контролюючих органів в реалізації санкцій. 

 

Що пропонується?

Законопроєктом вносяться зміни до ПКУЗакону «Про санкції», Закону «Про захист персональних даних», Закону «Про доступ до публічної інформації», якими пропонується:

1) нерозповсюдження обмежувальних заходів (санкцій) на операції платників податків зі сплати податків, зборів, ЄСВ та податкового боргу;

2) визначення додаткових видів санкцій, які можуть застосовуватись ДПС, зокрема:

  • зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • зупинення/відмови в наданні бюджетного відшкодування податку на додану вартість;
  • відмови/зупинення права на залік чи повернення помилково та/або надміру сплачених, а також надміру стягнутих сум податків та зборів, єдиного соціального внеску, пені, штрафів;
  • анулювання реєстрації/відмови у реєстрації платником єдиного податку;

3) надання контролюючим органам права проводити перевірки та звірки платників податків, до яких застосовані санкції;

4) оприлюднення та визнання неконфіденційною податкової інформації, у т. ч. щодо сплати податків і зборів платниками податків, до яких застосовані санкції;

5) визначення вимог до інформації, яка повинна зазначатись в рішеннях щодо застосування санкцій.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2023 року. 

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»