• Посилання скопійовано

З 19 листопада діє Закон про звільнення від штрафів деяких субʼєктів первинного фінмоніторингу

Президент підписав Закон №2736-ІХ (раніше законопроєкт №8008). За ним СПФМ мають звільнити від відповідальності за порушення вимог у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів у разі їх знаходження на території бойових дій та/або ТОТ

З 19 листопада діє Закон про звільнення від штрафів деяких субʼєктів первинного фінмоніторингу

16 листопада В. Зеленський підписав Закон від 04.11.2022 р. №2736-ІХ  «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту фінансової системи України від дій держави, що здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства України до окремих стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) і вимог Директиви ЄС 2018/84» (законопроєкт №8008). Його опубліковано в "Голосі України" 18 листопада. Відповідно його норми почнуть діяти з 19 листопада.

Закон спрямований на забезпечення захисту економічних та внутрішніх інтересів національної безпеки України, територіальної цілісності, а саме захисту фінансової системи України від загроз, що виникають внаслідок агресії рф в Україні, зокрема, шляхом недопущення до керівництва та управління суб’єктами первинного фінансового моніторингу осіб, які є громадянами рф та/або підтримують збройну агресію проти України. Зокрема, ним передбачаєтья:

  • недопущення до керівництва та управління суб’єктами первинного фінансового моніторингу осіб, які є громадянами рф;
  • розширення переліку високоризикових клієнтів громадянами та юридичними особами, які є резидентами рф, та/або діяльність, яких пов’язана з нею;
  • встановлення обов’язку для суб’єктами первинного фінансового моніторингу звітувати в Держфінмоніторинг про порогові операції з суб’єктами, пов’язаними з рф. 

Під час прийняття закону були підтримані правки 16,19 та 22, якими скоротили строк статусу ПЕП з довічного до 3-х років після посади.

До другого читання прибрали правку, що до високого ризику ділових відносин відносять осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Також закон звільняє СПФМ від відповідальності за порушення вимог у сфері запобігання та протидії у разі знаходження на території бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях.

Нагадаємо, що за ст. 32 Закону №361 штрафи такі:

  1. за порушення вимог щодо здійснення належної перевірки, вимог щодо виявлення належності клієнтів та інших осіб до політично значущих осіб, членів їх сімей, осіб, пов’язаних з ними, у випадках, передбачених законодавством, – до 12 тисяч нмдг (204 тис грн);
  2. за порушення вимог щодо відмови від встановлення (підтримання) ділових відносин, проведення фінансової операції – у розмірі до 20 тис нмдг (до 340 тис. грн);
  3. за порушення порядку створення (ведення) та зберігання документів, у тому числі електронних, записів, даних, інформації у випадках, передбачених цим Законом, у тому числі у разі їх втрати або знищення, – у розмірі до 12 тис нмдг (204 тис. грн);
  4. за неподання, несвоєчасне подання, порушення порядку подання або подання спеціально уповноваженому органу недостовірної інформації у випадках, передбачених законодавством, – у розмірі до 20 тис нмдг (340 тис. грн);
  5. за невиявлення, несвоєчасне виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, та порушення порядку їх реєстрації – у розмірі до 20 тис нмдг (340 тис. грн).

Важливо! За відсутність постановки на облік у Держфінмонітрингу Законом №361 окрема відповідальність не встановлена. Але навіть на незареєстрованих суб’єктів фінмоніторингу поширюються усі штрафи, зазначені вище.  

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»