• Посилання скопійовано

Голова Ради НБУ попередив про ризики на валютному ринку

У найближчі місяці боргові чинники будуть тиснути на валютний ринок в Україні. Про це написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook

Голова Ради НБУ попередив про ризики на валютному ринку

РБК-Україна розповідає, що як зазначив Данилишин, найближчим часом одним із найсильніших викликів буде погашення держборгу у інвалюті. У травні-грудні потрібно виплатити 3,5 млрд доларів за зовнішнім держборгом і 2,8 млрд доларів за валютними ОВДП. Сумарно – 6,3 млрд доларів. Піковими періодами є травень і вересень – по 1,7 млрд доларів.

Голова Ради НБУ звернув увагу на ситуацію з ОВДП. З одного боку, на травень-липень припадає пік за валютними ОВДП – потрібно виплатити 1,7 млрд доларів. З іншого – «тиснути» на валютний ринок буде й погашення короткострокових гривневих ОВДП, які нерезиденти придбали в лютому-квітні.

Станом на 13 травня вкладення нерезидентів в ОВДП становили 39,2 млрд грн, порівняно з початком року вони зросли майже в 6,5 разу, – близько 1,5 млрд доларів (у доларовому еквіваленті) іноземці вклали в короткострокові ОВДП цього року.

«Імовірно, у липні-вересні значна частина коштів після погашення гривневих ОВДП буде конвертуватися в інвалюту та виводитися з України», – вважає голова Ради НБУ.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, портфель нерезидентів облігацій внутрішнього державного займу (ОВДП) України з початку року зріс більше ніж у шість разів і на кінець травня становить близько 39,7 млрд грн.

Як повідомлялось раніше, пікові місяці виплат за держборгом України в 2019 році збігаються з активними політичними процесами.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»