• Посилання скопійовано

Порядок обліку платників ЄСВ знову зазнає змін

ДФС повторно оприлюднила проект змін до Порядку обліку платників ЄСВ. Зокрема, уточнено порядок обліку членів фермерських господарств

Порядок обліку платників ЄСВ знову зазнає змін

12 липня 2019 року на сайті ДФСУ було вперше оприлюднено проект наказу Мінфіну (завантажити), яким затверджуються зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Повторне оприлюднення цього проекту вібулося 13 серпня 2019 року.

Завантажити зміни до Порядку обліку платників ЄСВ можна тут>>

Крім того, у новій редакції викладено:

  • заяву про взяття на облік платника єдиного внеску (форма №1-ЄСВ) (завантажити);
  • заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску (форма №7-ЄСВ) (завантажити);
  • заяву про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) (форма №12-ЄСВ) (завантажити).

 

Що саме зміниться?

1. Уточнюється порядок обліку в контролюючих органах членів фермерських господарств.

Зокрема, визначено, що взяття на облік членів фермерських господарств здійснюється на підставі поданих до контролюючого органу заяви за ф. №12-ЄСВ та підтвердних документів щодо дати набуття членства у фермерському господарстві.

У частині зняття з обліку в контролюючих органах членів фермерських господарств виключається норма щодо надання органами Пенсійного фонду України та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування контролюючому органу довідок про наявність або про відсутність заборгованості зі сплати страхових коштів за ф. № 8-СК.

2. Встановлюються особливості обліку фізичних осіб, які зареєстровані як підприємці та при цьому провадять незалежну професійну діяльність.

Такі фізичні особи обліковуються в контролюючому органі як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності, яка встановлюється на підставі:

  • поданої до контролюючого органу заяви за ф. №1-ЄСВ з приміткою «Зміни» та копії документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності;
  • або відомостей (даних) відповідного уповноваженого органу чи реєстру, яким забезпечується реєстрація незалежної професійної діяльності;
  • або заяви та документів, поданих відповідно до пп. 4 п. 6.7 розділу VI Порядку обліку платників податків і зборів.

3. Уточнюються документи, які необхідно подати до контролюючого органу платникам ЄСВ, на яких не поширюється дія Закону №755, у разі прийняття відповідними органами (особами) рішення про ліквідацію, припинення діяльності.

Очікується, що цей наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування.

При цьому членам фермерських господарств, які взяті на облік в контролюючих органах як платники ЄСВ до дати набрання чинності цим наказом, потрібно буде подати до контролюючого органу за місцем проживання заяви за формою № 12-ЄСВ з приміткою «Зміни» та підтвердні документи щодо дати набуття членства в фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо) протягом двох місяців з дати набрання чинності цим наказом.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»