• Посилання скопійовано

Укладання та внесення змін до договору оренди землі: на що звернути увагу?

Що має містити договір оренди землі? Як змінити умови договору оренди?

Укладання та внесення змін до договору оренди землі: на що звернути увагу?

Сайт Безоплатна правова допомога зазначає, що в Україні триває земельна реформа. У землевласників, орендарів та потенційних покупців земельних ділянок виникає багато запитань. Тому система надання безоплатної правової допомоги роз’яснює основні правові питання у сфері земельних відносин. У цьому відео ви дізнаєтесь як правильно укласти договір оренди землі та внести до нього зміни.

 

 

Договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати її відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Укладення договору оренди земельної ділянки здійснюється:

  • щодо земель приватної власності, то за згодою орендодавця та особи, яка вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку;
  • щодо земель державної або комунальної власності, то це відбувається на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування – орендодавця, або за результатами аукціону на підставі цивільно-правового договору або в порядку спадкування.

Що має містити договір оренди землі?

По-перше, інформацію про об’єкт оренди (його кадастровий номер, місце розташування та розмір).

По-друге, дату укладення та строк дії договору оренди.

По-третє, має також бути прописана орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду, відповідальності за її несплату, а також інші умови, встановлені за домовленістю сторін.

Сторони договору можуть домовитися про встановлення будь-якого розміру орендної плати, але не менше ніж 3 % визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки.

Якщо договір не містить хоча б одну із цих істотних умов, у майбутньому він може бути визнаний неукладеним у судовому порядку.

Строк дії договору оренди земельної ділянки не може перевищувати 50 років.

Строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не може бути меншим як 7 років.

Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально.

Земельна ділянка за договором оренди землі вважається переданою орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Щодо змін умов договору оренди землі, то у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, можна зробити за взаємною згодою сторін у письмовій формі шляхом укладення додаткової угоди.

Якщо такої згоди немає, то спір вирішується у судовому порядку.

Зміни до договору оренди набирають чинності з моменту їх державної реєстрації у Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

А якщо договір змінюється у судовому порядку, то з дня набрання рішенням суду законної сили, якщо в цьому рішенні не встановлено іншого строку, з подальшою державною реєстрацією.

Якщо у вас виникають будь-які запитання щодо земельних правовідносин – звертайтеся до системи надання безоплатної правової допомоги. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103, звернувшись до місцевих центрів та бюро, контакти яких розміщені на сайті системи), також ви можете скористатись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».

 

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»