• Посилання скопійовано

Увага! Держпраці надалі проводитиме перевірки з питань праці

Представники Держпраці не планують припиняти інспекційні відвідування після визнання Постанови №295 нечинною, але проводитимуть їх на підставі Закону №877 та відповідних конвенцій

Увага! Держпраці надалі проводитиме перевірки з питань праці

23 травня у Бізнес-центрі ЛІГА відбувся круглий стіл, на якому обговорювали правові наслідки судового рішення про визнання нечинною урядової постанови щодо інспекцій Держпраці. Фахівці Державної регуляторної служби, Держпраці, юристи та адвокати висловили свої позиції та поділилися практичними рекомендаціями щодо захисту прав підприємців, - інформує "Юрліга".

Нагадаємо, Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов підприємців, зокрема, Голови Громадської ради при ДРС Сергія Доротича, та скасував постанову КМУ № 295.

Відповідно до рішення суду з 14 травня:

  • місцеві інспекції з праці є незаконними;
  • інспекційні відвідування є незаконними;
  • перевірки здійснюються виключно державним органом з питань праці за планом з дотриманням вимог щодо включення суб'єкта господарювання до план-графіку. Позапланові перевірки здійснюються виключно в порядку, передбаченому законом.

Представники Держрегуляторної служби зазначили, що підприємець має право не допустити посадову особу для здійснення перевірки. Це передбачено ст. 10 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

У випадку, коли особа все ж допустила проведення перевірки, вона має право написати письмове звернення до Держпраці, вимагаючи припинення перевірки з підстави набуття чинності рішенням суду у справі № 826/8917/17.

Після проведення перевірки, яку є підстави вважати незаконною, підприємець має 2 шляхи захисту своїх прав:

  • подати скаргу до ДРС, зазначивши предмет порушення;
  • звернутися до суду.

«Постанова №295 визнана нечинною з моменту прийняття рішення. До того вона була чинною. Не можна притягнути інспектора Держпраці до кримінальної чи адміністративної відповідальності, якщо він діяв в межах цієї постанови. В той же час, суд зазначив у мотивувальній частині рішення, що оскаржувана постанова за своєю суттю суперечить вимогам чинного законодавства. Якщо б вона були визнана протиправною з моменту прийняття, то відбулося б автоматичне обнулення перевірок за 2 роки. В даному випадку автоматично нічого не відбудеться. Але той, хто хоче оскаржити або вже оскаржує результати, отримав додатковий доказ. Підприємець може посилатись на це рішення суду та на положення КАС та може довести, що у нього є підстави для скасування результатів перевірки», - зазначила Ксенія Ляпіна, голова ДРС.

Таким чином, особа має право на оскарження дій інспектора в суд, який, у свою чергу, може прийняти рішення як на її користь, так і на користь органу Держпраці.

Зокрема, представники Держпраці не збираються припиняти інспекційні відвідування після визнання Постанови №295 нечинною.

Інспектори продовжать здійснювати перевірки, але вже на підставі таких нормативних актів:

Учасники заходу повідомили, що Мінсоцполітики вже опублікувало проект нової постанови Кабміну «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». Пропонується затвердити два нові порядки здійснення державного контролю і нагляду за додержання законодавства про працю. Також зміни хочуть внести до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Від редакції: до того ж Ксенія Ляпіна розповіла про правові наслідки судового рішення про визнання нечинною урядової постанови щодо інспекцій Держпраці у студії «Сьогодні» Телеканалу «Україна». Про це йдеться у повідомленні від ДРС.

***

Читайте також: 

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»