• Посилання скопійовано

Увага! ДПС може перевірити сплату ЄСВ під час перевірок, дозволених в карантин

Позиція ДПС: під час проведення дозволених протягом карантину перевірок податківцями може одночасно перевірятися питання дотримання вимог як податкового, валютного та іншого законодавства, так і законодавства з ЄСВ

Увага! ДПС може перевірити сплату ЄСВ під час перевірок, дозволених в карантин

Коментар до ІПК ДПС від 11.09.2020 р. №3817/ІПК/99-00-07-09-02-06

Чи може податкова проводити документальні перевірки під час карантину?

З 18 березня 2020 р. по останній день місяця, у якому закінчиться карантин, діє мораторій на податкові перевірки. Він встановлений п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідних положень» ПКУ.

Проте Законом №786 до цього пункту були внесено зміни. Завдяки цьому з 8 серпня 2020 р. податківці мають право проводити документальні позапланові перевірки: 

  • за зверненням платника податків;
  • якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця;
  • у разі закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юридичної особи, в тому числі іноземної компанії, організації;
  • якщо порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків;
  • коли подано заяву про зняття з обліку платника податків.

Про це йдеться в Інформаційному листі ДПС №16, про який ми повідомляли тут.

 

Це щодо податків. А що з ЄСВ?

Законом №786 не було скасовано абз. 1 п. 9-12 розділу VIII Закону №2464, яким запроваджено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску.

Проте в коментованій ІПК ДПС згадала про ст. 13 Закону №2464. Це загальна, а не «карантинна» норма, яка прописує правила документальних перевірок щодо ЄСВ. 

За нею податківцям надано право проводити перевірки на підприємствах, в установах і організаціях, у осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, фізичних осіб – підприємців, бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску, достовірності відомостей, поданих до Державного реєстру, отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості (зокрема, письмові) з питань, що виникають під час такої перевірки. При цьому документальні перевірки податковими органами проводяться у порядку за ПКУ.

 

УВАГА! На підставі вищезазначеного податківці дійшли висновку: під час проведення дозволених протягом карантину податкових документальних перевірок одночасно можуть перевірятися дотримання платником податків вимог податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням, якого покладено на податкової органи. Отже, одночасно податківці можуть перевіряти і ЄСВ! 

 

Усім платникам податків та ЄСВ, безумовно, слід врахувати цю новину. Проте слід зазначити, що до такого досить дивного і фіскального висновку податківці дійшли в індивідуальній податковій консультації. Яку тому, хто її отримав, можна і варто оскаржити в суді. Адже «у порядку за ПКУ» і «дозволені під час карантину перевірки» - це не одне й те саме.

Як до цього поставляться суди, покаже лише практика. Проте, якщо не захищати свої права, то такий висновок буде застосовуватися не лише для того, хто його отримав, а й до решти суб’єктів господарювання!  

Єдине, про що варто завжди пам’ятати та використовувати у спорах з податковими органами, так це позиції Верховного Суду при розгляді спорів за їх участю. Так, суд неодноразово наголошував: суб'єкт владних повноважень має діяти виключно в межах та у спосіб, що встановлені законом, оскільки він виконує державні функції. І лише держава шляхом законодавчого регулювання визначає його завдання, межі його повноважень та спосіб, у який він здійснює ці повноваження. Розширене тлумачення суб'єктом владних повноважень способів здійснення своїх повноважень не допускається. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»