• Посилання скопійовано

Безоплатні роботи від нерезидента: які податкові наслідки?

Нерезидент безоплатно виконує для резидента України будівельні роботи на території України. Які особливості оподаткування операцій в межах такого договору?

Безоплатні роботи від нерезидента: які податкові наслідки?

Податок на додану вартість

Об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (пп. «б» п. 185.1 ПКУ). Для будівельних робіт місцем постачання є місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі такого, яке будується. ПДВ за ставкою 20% має нарахувати отримувач послуг (п. 208.2 ПКУ). У разі отримання послуг від нерезидентів без їх оплати база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін на такі послуги без урахування ПДВ (п. 190.2 ПКУ). З огляду на зміст пп. 14.1.71 ПКУ звичайною є ціна, визначена договором, яка має відповідати ринковій ціні. Таким чином, вартість безоплатно виконаних робіт можна визначити договором.

Вартість, виражену в іноземній валюті, перераховують у національну валюту за курсом НБУ, що діє на дату виникнення ПЗ. На цю дату отримувач послуг складає ПН і реєструє її в ЄРПН.

Згідно з п. 187.8 ПКУ датою виникнення ПЗ є дата, яка настала раніше, — дата оплати чи складання документа, що підтверджує постачання послуг. Позаяк в разі безоплатного надання послуг оплати немає, то ПЗ виникає на дату складання документа про постачання послуг.

На дату складання ПН і реєстрації в ЄРПН виникає і право на ПК (п. 208.2 ПКУ).

У декларації з ПДВ послуги від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, відображають:

ПЗ — у рядку 6 декларації з ПДВ;

ПК — у рядку 13 декларації з ПДВ.

 

Бухоблік, податок на прибуток

Унаслідок здійснення будівельних робіт у підсумку отримується нерухомий об'єкт, який в обліку відносять до складу ОЗ. Тож вартість безоплатно отриманих робіт відображають у бухобліку проведенням (див. п. 13, ряд. 19 додатка до Методрекомендацій №561): Д-т 100, 103 К-т 424 «Безоплатно одержані необоротні активи».

Після того як об'єкт побудують, уведуть в експлуатацію і почнуть амортизувати (Д-т 92 тощо К-т 131), пропорційно до нарахованої амортизації визнаватимуть і дохід: Д-т 424 К-т 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».

Якщо резидент є платником податку на прибуток, то в податковому обліку податку на прибуток амортизація зменшить фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток, а дохід збільшить такий фінрезультат (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо резидент коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, він у загальному порядку застосує «амортизаційні» коригування, визначені ст. 138 ПКУ.

Водночас у разі безоплатного отримання робіт від нерезидента резидент — платник податку на прибуток не застосовує коригування за пп. 140.5.4 ПКУ, тому що для розрахунку відповідної різниці потрібна договірна вартість робіт, якої в разі безоплатного постачання немає.

 

ЄП групи 3

Якщо резидент є платником цього податку, то вартість безоплатно отриманих робіт він включає до складу оподатковуваного доходу (п. 292.3 ПКУ).

Податок на репатріацію (п. 141.4 ПКУ)

Не утримується, тому що дохід нерезидентові не виплачується.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»