• Посилання скопійовано

Роботодавці закликають скасувати ставку ПДВ у 14% на окремі с/г товари

Роботодавці закликали терміново ініціювати внесення змін до ПКУ, виключивши норми щодо застосування ставки ПДВ 14% на окремі види сільськогосподарської продукції

Роботодавці закликають скасувати ставку ПДВ у 14% на окремі с/г товари

Федерація роботодавців України разом із іншими асоціаціями переробників сільськогосподарської продукції та переробними підприємствами закликала голову Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева терміново ініціювати внесення змін до ПКУ, виключивши з нього норми щодо застосування ставки ПДВ 14% на окремі види сільськогосподарської продукції.

Нагадаємо, під час розгляду Верховною Радою України проекту Закону України №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» роботодавці послідовно виступали проти його прийняття. А потім зверталися до Президента України Володимира Зеленського з проханням скористатися правом вето щодо нього.

Пільгову ставку податку в розмірі 14% було встановлено для сільськогосподарської продукції в частині незбираного молока, великої рогатої худоби, живих свиней, пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, зерен льону та ріпаку, соняшнику та інших олійних культур, а також цукрових буряків.

Перші місяці застосування змін, внесених цим Законом, повною мірою підтвердили побоювання роботодавців щодо наслідків його прийняття, а саме:

  • викривлення конкурентного середовища (зокрема, між переробниками, які використовують власну сировину та тими, хто переробляє придбану сировину)
  • суттєві втрати більшості переробників сільськогосподарської продукції (зокрема, переробників у м’ясній, молочній, борошномельній, цукровій та солодовій галузях) на тлі виграшу окремих вертикально інтегрованих структур.

Крім того дане нововведення не відповідає положенням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема в частині вимог статті 98 Директиви Ради 2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість для запобігання виникненню структурної неврівноваженості у Співтоваристві та викривленню конкуренції в деяких напрямах діяльності, внаслідок застосування Державами-членами різних стандартних ставок ПДВ, встановлюється мінімальна стандартна ставка в розмірі 15% з можливістю перегляду.

Тож роботодавці звернулися до голови профільного комітету ВРУ із проханням терміново ініціювати внесення змін до Податкового кодексу, виключивши з нього норми щодо застосування ставки ПДВ 14% на окремі види сільськогосподарської продукції (зокрема, за товарними позиціями відповідно до УКТ ЗЕД: 0102 (Велика рогата худоба, жива); 0103 (Свині, живі), 0401 (в частині молока незбираного); 1001 (Пшениця), 1002 (Жито), 1003 (Ячмiнь), 212 91 (Цукрові буряки)).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»