• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №5(45) | 17.06.2021 р.

Сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №5(45) | 17.06.2021 р.

Це – п’ятий у цьому році (і сорок п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • розкажемо, що змінилися вимоги щодо створення контрольної стрічки в е-формі у РРО, ПРРО та модемів;
  • нагадаємо правила встановлення ліміту каси;
  • зауважимо, що ДРС не підтримує проєкт Мінфіну щодо обліку товарних запасів;
  • дізнаємося, як укладається договір з ЦСО у разі реєстрації РРО на уповноважений відокремлений підрозділ;
  • розповімо, що робити у разі несправності РРО.

Гарного вам читання!

 

***

Змінено вимоги щодо створення контрольної стрічки в е-формі у РРО, ПРРО та модемів
Мінфін наказом від 29.03.2021 р. №184 вніс зміни до:

1. Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у РРО, ПРРО та модемів для передачі даних

Зокрема, надано нове визначення контрольної стрічки ПРРО. Це електронні копії розрахункових документів, а також електронні копії фіскальних звітних чеків, які сформовані послідовно з додаванням у кожен наступний розрахунковий документ або фіскальний звітний чек хешу попереднього розрахункового документа або фіскального звітного чека та зберігаються в електронній формі ПРРО під час його роботи на період відсутності зв'язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу (в режимі офлайн) до моменту передачі розрахункових документів або фіскальних звітних чеків до фіскального сервера контролюючого органу.

2. Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО, ПРРО дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів ДПСУ

Зокрема завдяки змінам встановлюється механізм передачі електронних копій розрахункових документів, фіскальних звітних чеків РРО/ПРРО, фіскальних звітів ПРРО і повідомлень, що передбачені Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування ПРРО, затвердженим наказом №547, що необхідні для обліку роботи ПРРО фіскальним сервером контролюючого органу, дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів ДПС для суб'єктів господарювання, що використовують РРО/ПРРО.

Уточнено також норми щодо роботи фіскального серверу контролюючого органу. Так, через фіскальний сервер забезпечується реалізація фіскальної функції та здійснюється, зокрема, перевірка та збереження даних сертифікатів кваліфікованих або удосконалених електронних підписів та/або печаток, що використовуються такими ПРРО.

Фіскальний сервер також повинен забезпечувати можливість суб'єктам господарювання, які використовують ПРРО, в автоматичному режимі отримувати дані про електронні розрахункові документи від фіскального сервера контролюючого органу, необхідні для формування засобами ПРРО та передачі до фіскального сервера фіскальних звітів та електронних фіскальних звітних чеків за відповідний період.

Про все це читайте у цій новині.

 

ДРС не підтримує проєкт Мінфіну щодо обліку товарних запасів
На початку червня ДРС  звернулася до Мінфіну з пропозицією розглянути надіслані до ДРС листи-звернення від об’єднань підприємців з пропозиціями та зауваженнями до проєкту наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку».

За словами Олексія Кучера, розробник проєкту повинен обов’язково розглянути всі зауваження бізнесу, а після цього він має повністю чи частково їх врахувати або мотивовано відхилити.

«Коли розробник поінформує адресантів та Службу про результати розгляду пропозицій підприємців, будемо приймати рішення щодо цього проєкту наказу», – повідомив голова ДРС.

 

Як укладається договір з ЦСО у разі реєстрації РРО на уповноважений відокремлений підрозділ?
РРО за місцезнаходженням відокремлених підрозділів та господарських одиниць юридичної особи реєструються за кодом Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Згідно з п. 1 розд. II Порядку №547 введення РРО та зовнішніх модемів в експлуатацію, їх технічне обслуговування та ремонт здійснюються центрами сервісного обслуговування (далі – ЦСО) виключно на підставі договорів про технічне обслуговування та ремонт РРО, укладених із суб’єктами господарювання. У разі укладення, розірвання, припинення або внесення змін до договору між ЦСО та користувачем про технічне обслуговування та ремонт РРО ЦСО не пізніше дати набрання чинності відповідним правочином повинен надіслати повідомлення про укладення договору про технічне обслуговування та ремонт реєстратора розрахункових операцій за формою №3-ЦСО до ДПС за місцем реєстрації РРО.

На підставі цього податківці вважають, що у разі реєстрації РРО на уповноважений відокремлений підрозділ договір з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт цього РРО укладається безпосередньо між ЦСО та таким підрозділом – користувачем РРО.

Про це ми писали тут.

 

Виявили несправність РРО: чи повідомляти ДПС? 
Київські податківці наголосили, що у разі виявлення несправностей РРО, а також пошкодження засобів контролю, повідомлення в довільній формі надсилається письмово або засобами телекомунікацій до:

  • контролюючого органу, у якому суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків – протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження;

  • центру сервісного обслуговування – протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження.

У разі виявлення несправностей ПРРО суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом дня, в якому виявлено несправність, засобами телекомунікацій повідомити про це контролюючий орган, виробника ПРРО та/або центр сервісного обслуговування (за наявності) за встановленою формою.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебету-Кредиту»
У своїй аналітиці ми розповіли, що ліміт каси – це сума, яку юрособа має право зберігати готівкою в касі. У ній ми розповімо про те, які правила встановлення ліміту каси діють в 2021 році та чи будуть штрафи за його порушення.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024304
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024152
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023148
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233002
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 353