• Посилання скопійовано

Повторна реєстрація платником ЄП після відмови — тільки наступного року

Підприємство в січні подавало заяву на єдиний податок, але одержало відмову у видачі Свідоцтва платника єдиного податку внаслідок наявності податкового боргу. У лютому 2012 року борг було погашено. Проте в березні підприємство знов одержало відмову в отриманні Свідоцтва платника єдиного податку. Цього разу в податковій сказали, що в січні підприємство один раз вже приймало рішення перейти на єдиний податок і другий раз це вже не допускається. Чи правомірні дії податківців у даному випадку? Якщо ні, то як підприємству довести свою правоту?

У даній ситуації податківці мають рацію і їх дії повністю відповідають нормам Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Так, відповідно до підпункту 299.9.1 ПКУ, винятковими підставами для ухвалення органом державної податкової служби рішення про відмову у видачі суб’єктові господарювання свідоцтва платника єдиного податку є, зокрема, невідповідність такого суб’єкта господарювання вимогам статті 291 цього Кодексу.

Підпунктом 291.5.8 статті 291 ПКУ встановлене, що суб’єкти господарювання, які на день подачі заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, окрім безнадійного податкового боргу, який виник в результаті дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), не можуть бути платниками єдиного податку.

Також підпунктом 298.1.4 ПКУ встановлено, що суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може ухвалити рішення про перехід на спрощену систему оподаткування один раз впродовж календарного року шляхом представлення заяви в орган державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Тобто відповідно до ПКУ заяву на перехід на спрощену систему оподаткування підприємство (також як і підприємець — фізособа) може подати тільки один раз в календарному році. І якщо за першою заявою була дана мотивована вказаними вище нормами ПКУ відмова, то податківці матимуть рацію, коли дадуть відмову по другій і подальшим поданим заявам на такий перехід.

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»