• Посилання скопійовано

Фізична особа — підприємець, яка має МАФ, є платником плати за землю

Чи повинна сплачувати плату за землю фізична особа — підприємець, яка має МАФ (кіоск, палатку тощо), якщо документи на право власності чи користування земельною ділянкою відсутні та дані щодо цієї земельної ділянки не внесено до державного земельного кадастру, а є лише дозвіл на розміщення споруди?

Відповідно до п. 287.6 ст. 287 Податкового кодексу при переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовано такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Механізм розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється відповідно до Порядку №244, згідно з положеннями якого видається паспорт прив’язки на малу архітектурну форму, де зазначається площа земельної ділянки відповідно до документів на землекористування.

Крім того, МАФ встановлюється на земельній ділянці на підставі дозволу (документа, що дає право суб’єкту господарювання на розміщення малої архітектурної форми, який видається органом містобудування та архітектури), але за наявності правовстановлюючих документів на земельну ділянку (державний акт чи договір оренди земельної ділянки).

Таким чином, фізична особа — підприємець, яка має кіоск, палатку тощо, повинна сплачувати плату за землю, оскільки в неї є дозвіл на їх розміщення та правовстановлюючі документи на земельну ділянку (державний акт чи договір оренди земельної ділянки), за якими розраховується плата за землю.

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»