• Посилання скопійовано

ФОП займається ще й незалежною діяльністю: як звітувати з ЄСВ?

ФОПи, які мають ознаку незалежної професійної діяльності, формують та подають до ДФС окремі звіти з ЄСВ (додатки 5)

ФОП займається ще й незалежною діяльністю: як звітувати з ЄСВ?

Податківці у підкатегорії 301.06 «ЗІР» вказали, що п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону №2464 визначено, що ЄСВ для платників, зазначених у п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, – ФОП – платників ЄП нараховується – на суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Розмір ЄСВ складає 22% до визначеної ст. 7 Закону №2464 бази нарахування ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону №2464).

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону №2464 особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують ЄСВ у розмірі 22% на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Платники ЄСВ – ФОП – платники ЄП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний рік, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону №2464).

Відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку №435, зокрема, ФОП – платники ЄП формують та подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом, за формою таблиці 1 додатка 5 до Порядку №435.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають Звіт самі за себе один раз на рік до 01 травня року, наступного за звітним періодом, за формою таблиці 1 додатка 5 до Порядку №435 (п. 4 розд. ІІІ Порядку №435).

Згідно з п. 16 розд. ІV Порядку №435 фізичні особи – підприємці, які мають ознаку незалежної професійної діяльності, формують та подають до контролюючих органів окремі Звіти за формою таблиці 1 додатка 5 до Порядку №435.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»