• Посилання скопійовано

90 днів після війни: перенесення строків звітування для бізнесу

Законопроєктом №7121 держава встановлює спеціальні (подовжені) строки подання звітності для тих, хто під час війни не має можливості відзвітувати. Кого стосується новий закон і на які види звітності він поширюється?

90 днів після війни: перенесення строків звітування для бізнесу

За законопроєкт №7121 ВРУ проголосувала ще 3 березня. А 4 березня Президент його підписав. 

Згідно з текстом Закон № 2115–IX набирає чинності з дня його опублікування. Його опубліковано в "Голосі України" від 07.03.2022 р.

Відповідно норми Закону діють з 7 березня 2022 року.

 

Перенесення строків звітування

Закон передбачає надання можливості:

  • фізичним особам, 
  • фізичним особам-підприємцям,
  • юридичним особам 

подати: 

  • облікові, 
  • фінансові,
  • бухгалтерські,
  • розрахункові,
  • аудиторські звіти

та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства, в документальній та (або) в електронній формі,  через 90 календарних днів після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи. 

Отже, нові пільгові строки звітування діють як для фізосіб, так і для юросіб. 

Діапазон звітності, яка потрапила під дію пільги, теж достатньо широкий. Але, зверніть увагу! Цей закон не поширюється на податкові правовідносини! Можливість подати податкову звітність протягом 3 місяців після припинення або скасування воєнного стану надає Закон № 2118. 

Найцікавіше - це, звісно, «будь-які інші документи». По суті, всіх (і громадян, і бізнес) звільнили від подання всіх документів державним органам які вимагає законодавство (крім податкового). 

 

То й перевірки скасували? Так! 

Цим законом запропоновано, щоб у період воєнного стану будь-які перевірки щодо своєчасності та повноти подання будь-яких звітів чи документів звітового характеру уповноваженими органами не здійснювалися.

 

Але для фізосіб є умова! 

Особи, які не мають фізичної можливості протягом строку, визначеного цим законом, подати звітність чи документи у зв’язку з безпосередніми наслідками їх участі у бойових діях, звільняються від адміністративної та (або) кримінальної відповідальності та подають звітність чи документи не пізніше 30 календарних днів з дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання.

Звісно, у цій нормі не зазначено прямо, що вона стосується саме фізосіб, але зрозуміло, що безпосередню участь в бойових діях беруть саме вони. 

 

То й камеральні перевірки скасували? Так! 

Цим законом запропоновано, щоб у період воєнного стану будь-які перевірки щодо своєчасності та повноти подання будь-яких звітів чи документів звітового характеру уповноваженими органами не здійснювалися. 

 

І штрафів не буде? Так! 

У період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення, не застосовується адміністративна та (або) кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності та (або) документів, до фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»