• Посилання скопійовано

Чи включається до доходу платника ЄП сума, внесена до додаткового капіталу?

Податківці в індивідуальній податковій консультації роз’яснили, чи включається до доходу «єдинника» сума, внесена до додаткового капіталу такої особи

Чи включається до доходу платника ЄП сума, внесена до додаткового капіталу?

Можливість передачі підприємству майна від засновників (учасників), крім внесків до статутного капіталу, існує вже досить давно. В Інструкції №291 зазначається, що на субрахунку 422 «Інший вкладений капітал» (який є одним з субрахунків рахунку 42 «Додатковий капітал») обліковують інший вкладений засновниками підприємств (крім акціонерних товариств) капітал, що перевищує статутний капітал, інші внески тощо без рішень про зміни розміру статутного капіталу. Докладно про бухгалтерський облік додаткового капіталу ми писали тут.

Які податкові наслідки таких внесків для платників єдиного податку? 

Відповідно до п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

До складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника (пп. 8 п. 292.11 ПКУ).

При цьому, відповідно до Інструкції №291 на рахунку бухгалтерського обліку 42 «Додатковий капітал» узагальнюється інформація про суми, на які вартість реалізації випущених актів перевищує їхню номінальну вартість, вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та інші види додаткового капіталу, зокрема, інші внески засновників понад зареєстрований статутний фонд, які вносяться без рішень про зміну розміру статутного капіталу.

Відповідно до цього податківці в індивідуальній консультації від 23.11.2018 р. №4929/ІПК/16-31-12-04-23 зазначають, що пп. 8 п. 292.11 ПКУ стосується лише внесків до статутного капіталу підприємства. 

Внески учасниками до додаткового капіталу, які здійснюються понад статутний капітал без рішення про зміну його розміру, включаються до доходу платника ЄП, і відповідно оподатковуються за обраною ставкою в повному обсязі.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»