• Посилання скопійовано

Продаж корпоративних прав платником єдиного податку: податкові наслідки

У новій консультації податківці розглянули, чи не призведе до втрати статусу платника ЄП продаж юридичною особою корпоративних прав іншої компанії. Окрім того, податківцями було визначено, чи потрапить сума отриманих коштів до доходу такого «єдинника»

Продаж корпоративних прав платником єдиного податку: податкові наслідки

Коментар до ІПК ДФСУ від 08.10.2018 р. №4338/ІПК/8/09-19-12-04-17

Участь у формуванні статутного капіталу іншої юридичної особи є господарською операцією з придбання корпоративних прав, тобто здійсненням прямих фінансових інвестицій (пп. 14.1.81 ПКУ).

Корпоративними правами є права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

 

Чи не суперечить операція з продажу корпоративних прав умовам перебування на сплаті ЄП?

Пунктом 291.5 ПКУ визначені види діяльності, при здійсненні яких суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці) не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп. Це, зокрема, діяльність у сфері фінансового посередництва та діяльність з управління підприємствами.

Окрім того, випадки, коли "єдинник" зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, зазначені у пп. 298.2.3 ПКУ. Однією з таких підстав є здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання.

Умовою, за якою суб'єкт господарювання не може бути на спрощеній системі оподаткування, є обрані цим суб'єктом види діяльності, зазначені у пп. 291.5.1 ПКУ, які заявлені ним при державній реєстрації.

Водночас податківці у коментованій консультації зазначають: якщо здійснення операції з продажу цінних паперів та корпоративних прав не є обраними видами діяльності, то такі разові господарські операції не є підставою для переходу на загальну систему оподаткування.

Тобто пп. 291.5.1 ПКУ обмежує у праві перебування на сплаті єдиного податку тільки тих продавців корпоративних прав, для яких це є одним із видів діяльності і які здійснюють такі операції постійно.

 

Чи оподатковується сума отриманих коштів ЄП?

Згідно з ч. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП - юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ

Датою отримання доходу вважається дата отримання платником єдиного податку коштів (п. 292.6 ПКУ).

При цьому для роз’яснення того, що вважати доходом, податківці звертаються до П(С)БО 15 «Дохід», згідно з яким дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Отже, згідно їх роз’ясненням виручка від продажу корпоративних прав визнається доходам та є об'єктом оподаткування єдиним податком. Оподаткуванню єдиним податком підлягає сума коштів, отриманих від продажу корпоративних прав, незалежно від того, вищою або нижчою є продажна вартість цих прав, ніж їхня номінальна вартість.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»